Connect with us

technokrata

Emberi hiba okozta a Mars szonda vesztét

Smart home

Emberi hiba okozta a Mars szonda vesztét

A NASA kutatói szerint főként emberi hiba okozta a NASA Mars Surveyor program első űrszondájának eltűnését.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatalának (National Aeronautics and Space Administration) szakemberei szerint emberi tévedés indította el azon események sorozatát, amik végül a Mars Global Surveyor (MGS) elvesztéséhez vezettek. A denveri földi irányítók hibájából nem megfelelő parancsot küldték a Mars szondának, ami alapján az nem antennáját, hanem egyik napelemét hozta működésbe. Emiatt hamarosan hibát észlelt, a feltételezett probléma elhárítása közben pedig az egyik fedélzeti akkumulátora túlhevült, végzetes energiaveszteséget eredményezve.

Mint ismeretes, az űrszonda. 1996 novemberében indult, és 1997 szeptemberében állt pályára a Mars körül. A szonda több mint kétszázezer felvételt készített a Vörös Bolygóról. 2006. november 2-án észlelte a hibát az űrszonda fedélzeti számítógépe, és biztonsági üzemmódba váltott át. November 5-én még érkeztek gyenge rádiójelek, majd a kapcsolat teljesen megszakadt. A NASA hivatalosan január 28-án végleg feladta a reményt. Az MGS így is négyszer annyi időt töltött a megfigyeléssel, mint azt előzőleg tervezték.

Egy most kezdődött teljes felülvizsgálattól azt várják, hogy a földi irányítók a jövőben ne követhessenek el hasonló hibát. Mint kiderült, a küldetést vezetőknek nem kellett az űreszköz felé küldött információkat és parancsokat kettős ellenőrzésnek alávetni.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek