Connect with us

technokrata

DVD, Blue-ray és HD DVD helyett

Smart home

DVD, Blue-ray és HD DVD helyett

Hibrid, mindent felismerő lejátszó Samsungtól.

Nagyon erőlködik a szórakoztatóelektronikai ipar, hogy az elavultnak minősített DVD-t leváltsák – az újabb optikai lemezek ugyanis nem csak egyszerűen nagyobb kapacitást kínálnak, hanem a nagyfelbontású, HD-s videotartalmak elterjesztésében is kulcsszerepet játszanak. Ez pedig igencsak jó hatással van a plazma- és LCD-s televíziók piacára is, hiszen a régi, katódsugárcsöves TV-k nem tudják azt a felbontást (legalább 720 képsort) produkálni, amire egy HD-s film maradéktalan élvezetéhez minimálisan szükség van. Aki korán vásárolt be a vékony kialakítású tévékből, hasonló helyzetben van: ha szebb képet akar, le kell cserélnie készülékét.

Az az „önfejű fogyasztó” viszont csak nem akar újgenerációs optikai lejátszót az otthonába – aminek egyik legfőbb oka a kialakult formátumháború. Ennek ismertetésébe most nem mennénk bele részletesen (akit érdekel, itt szemezgethet), a lényeg: a Blu-ray és a HD DVD szinte egyszerre érték el a piacot, így bizonytalanságba taszítva a vásárlót, aki nem akar egy gyorsan elavuló technikába fektetni. Ezt a jeget törheti meg a Samsung idestova több mint két éve ígérgetett lejátszója, a BD-UP5000-es. A készülék ugyanis a hordozómédium típusától függetlenül képes lejátszani a HD-s filmeket, vagyis mindegy, hogy az Blu-ray disc vagy HD DVD formában került a tálcára.

Sőt, az egyes szabványok interaktív funkcióit (DHi, BD-Java) is tökéletesen képes működésre bírni. Ebben a korábban ismertetett, szintén hibridként bejelentett LG lejátszó komoly hátránnyal indult, az ugyanis a HD DVD ezen lehetőségeit nem tudta kiaknázni.

Nyárra várható a Samsung asztali lejátszójának megjelenése, a készülék ára egyelőre nem ismert.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák