Connect with us

technokrata

Pengeéles MR felvételek

Smart home

Pengeéles MR felvételek

Még akkor is, ha nem akarjuk.

Speciális szoftvernek köszönhetően ma már éles felvételeket lehet készíteni Siemens MR berendezésekkel akkor is, ha a páciens mozog vizsgálat közben. A syngo Blade nevű technika különösen beteg gyermekek esetében előnyös, akik többségének eddig nyugtatókat, sőt altatót kellett beadni a mágnes-rezonanciás (MR) vizsgálatok alatt.

Mint ismeretes, a pácienseknek eddig nem volt szabad mozogniuk a felvételkészítés közben, annak ellenére, hogy a folyamat több percig is eltart – sőt, a lélegzetüket is vissza kellett tartaniuk a tüdő képeinek rögzítése alatt. Az új eljárással most könnyebben és gyorsabban el lehet végezni a vizsgálatot, mivel egyrészt elesik az a probléma, hogy nehezen lehet gyermekek kezelésében járatos aneszteziológust találni és a műtétre beosztani; másrészt további probléma szokott lenni, hogy a gyerekek könnyen megfáznak, vagy nem tartják be az utasítást, hogy vizsgálat előtt nem szabad enni – emiatt mindkét esetben el kell halasztani a vizsgálatot. Ráadásul most lehetővé válik olyan páciensek MR-vizsgálata is, akik fizikai vagy szellemi betegség miatt remegnek.

A syngo Blade a Siemens Orvostechnika (Med) ágazatának TIM képalkotó eljárást alkalmazó MT berendezéseivel működik. A TIM (total imaging matrix) igen rugalmas módon használható, és nagy sebességgel lehet vele rendkívül pontos méréseket végezni. A teljes testről egy menetben lehet felvételt készíteni anélkül, hogy a pácienst újra kellene pozícionálni. A syngo Blade gyorsan és ismételten regisztrálja (alacsony felbontással) az éppen felvételezés alatt lévő testtáj kontúrjait, és ebből megállapítja, hogy mozgott-e a páciens a vizsgálat alatt. A szoftver ekkor kiszámítja a képalkotás korrekcióit, hogy olyan kép keletkezzék, mintha a páciens mozdulatlan lett volna. A syngo Blade eredményesen működik akkor is, ha a páciens felvétel közben jobbra-balra – akár gyorsan is – mozgatja a fejét, vagy képtelen más testrészeit (végtagok, hasi tájék) mozdulatlanul tartani.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle