Connect with us

technokrata

A robotok márpedig itt vannak!

Smart home

A robotok márpedig itt vannak!

Újak, prototípusok, és „őskövületek”, mint például a 18. századi zeneautomata, a Karakuri-féle teaadagoló baba, vagy éppen maga Tony Omnibot.

A berlini Hírközlési Múzeumban egy kiállítás igyekszik bemutatni az emberiség és a robotok közös múltját. Minden olyan (sajnos csak német) robottal lehet itt találkozni, amelyek az elmúlt időkben címlap-megjelenést vívtak ki maguknak: robotok, amelyeket ipari felhasználásra terveztek, kórházakban alkalmaztak, vagy éppen hirdetési céllal hívtak életre az ötvenes években. Található közöttük művész által készített, videoklipben szereplő, vagy éppen játéknak való is. Újak, prototípusok, és „őskövületek”, mint például a 18. századi zenélő automata, a Karakuri-féle teaadagoló baba, vagy éppen maga Tony Omnibot (legalsó képen).

A múzeum előcsarnokában is helyet kapott néhány érdekesség: az egyik retro-futurisztikus készülék a kiállításra érkezőket – lábukat észlelve – nemük szerint üdvözli, egy másik gépezet pedig gyerekhangot utánozva egy labdát kergetett megállás nélkül.

Sabor-t, az ötvenes években, Svájcban készült hatalmas robotot (237 cm, 270 kilogramm) az 1920-as Karel Čapek féle R.U.R. (Rossum´s Universal Robots) sci-fi ihlette. Sabor nem csak a végtagjait tudta mozgatni, hanem dohányzik, és egy integrált fonográf segítségével flörtölni is tud a hölgyekkel. KMEL, a svájci K-Team által megalkotott robot tevezsoké pedig az Arab Emirátusokban a gyermekzsokék alkalmazásának gyakorlatát hivatott megakadályozni. Az 1982-es, tömegek számára is elérhető Novag Robot Adversary olyan sakkgép, amely egy mechanikus karral lépéseket is tesz a sakktáblán. Egykoron a Mercedes-Benz S-Class járműveket hivatott összeszerelni a baloldalon látható robot, míg a kép jobb oldalán mászó, forgó, és mindenféle egyéb robotka látható tucatjával.

A „művészet” kategóriában szereplő robotcsoport a Chris Cunningham által készített videó, az All is Full of Love című, 1999-es szerzemény gyönyörű androidjai.

Többek között Fritz Lang 1927-es, Metropolis című művének szexis és kegyetlen hősnője látható az alábbi képen:

A német művész, Frank Fietzek két munkáját is bemutatták. Sven Ehamnn-nal közösen fejlesztették ki az önfutó cipőt, mely egy távirányítóval mozgatható.

Bár a kiállítás szeptemberig tart, a Les Robots-Music együttest csak néhány hétig lehet megtekinteni. A történet a második világháború környékén kezdődött, amikor Edouard Diomgar francia tervezőt német fogolytáborba hurcolták. A férfi, hogy agyonüsse az időt, egy olyan robotegyüttesről fantáziálgatott, amelynek tagjai valódi hangszeren is képesek voltak játszani. A háború után hármat el is készített: Oskar-t, Ernest-et, és Anatola-t, akik akár 500 dallamot is el tudnak játszani.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák