Connect with us

technokrata

Nincs több bennfelejtett tampon

Smart home

Nincs több bennfelejtett tampon

Sokan hallottunk már olyan történeteket, hogy a páciensekben a műtétek során bennfelejtettek néhány orvosi kelléket… Nos, pár év múlva még az operációhoz asszisztáló kórházi dolgozók is kapnak rádiófrekvenciás azonosítót.

Egy műtéthez sokféle eszközre: műszerekre, textil-anyagokra és kiegészítőkre van szükség. A műszereket előírásszerűen fertőtlenítve a megfelelő helyre kell bekészíteni, és folyamatosan nagy mennyiségű tampont, törlőkendőt stb. kell a műtéti személyzet keze ügyében tartani.

A müncheni Rechts der Isar („Isar jobb partján”) Klinikával együttműködésben a Siemens IT Solutions and Services (SIS), a Siemens IT-szolgáltató ágazata a RFID-technika műtőben való alkalmazási lehetőségeit vizsgálja. Jelenleg két lehetséges „forgatókönyvet” tanulmányoznak: a műtétnél használt tamponok megjelölését és az operáló team azonosítását RFID-címkékkel. A kísérleteket márciusban kezdték és az ősz folyamán tervezik befejezni.

Az RFID technikával minden eszközt „beszkennelnek”, azonosítanak és dokumentálnak. Az egyik kezdeti projekt során a törlőkendőkre és tamponokra RFID-címkét erősítenek, amelyeket aztán a műtőben egy stacionárius RFID-olvasó olvas be. Attól kezdve, hogy a raktárból kiveszik és a műtőbeli felhasználási helyükre bekészítik őket, minden mozgásukat folyamatosan nyomon lehet követni, így nem veszhetnek el.

A másik teszt-projektben a műtéti személyzet tagjait szkennelik, amikor belépnek a műtőbe. Minden team-tag felerősít magára a bemosakodás megkezdésekor egy RFID transzpondert tartalmazó azonosító kártyát. Ez nem tartalmaz személyes adatokat, csupán a viselője funkcióját, például sebész, aneszteziológus. A műtét végeztével, a műtőből kilépve a kártyát visszaadják. Minden információ, például a műtét menete vagy a felhasználásra kerülő anyagok, visszakövethető a műtő tervező monitorján. A műtét kezdeti és befejezési időpontjának naplózása lehetővé teszi a műtét időtartamának rögzítését, így a műtőkapacitás kihasználása jobban tervezhetővé válik.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek