Connect with us

technokrata

Első magyar rádióamatőr hívójel a Nemzetközi Űrállomásról

Smart home

Első magyar rádióamatőr hívójel a Nemzetközi Űrállomásról

Élő amatőrrádiós kapcsolat létesült a második magyar űrutazóval, Charles Simonyival.

2007. április 7-én magyar idő szerint este 19.31-kor sikeresen startolt a világűrbe Dr. Charles Simonyi, a második magyar űrutazó. A Magyar Telekom alapítványa által fenntartott Puskás Tivadar Távközlési Technikumból élő amatőrrádiós kapcsolat létesítésére kerül sor péntek 13-án, hajnalban a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó Simonyival. A rádiókapcsolat során az űrutazó megválaszolta a Puskás tanulói és a Természet Világa című lap középiskolások számára kiírt pályázatának díjazottjai által feltett egy-egy kérdést. A diákok egyébként valamilyen módon kötődnek az űrturista édesapjához, Simonyi Károlyhoz.

Többek között azért is volt nagy jelentőségű ez a rádiókapcsolat, mert bár korábban már sok példa volt arra, hogy egy-egy – általában amerikai, de néha európai – iskolából kapcsolatot létesítsenek az űrállomással, ám Magyarországról ilyen még nem történt. Ráadásul a beszélgetés nem a Nemzetközi űrállomás személyzetének egyik tagjával, hanem egy űrturistával, az amerikai-magyar állampolgár, Dr. Charles Simonyival, magyar nyelven zajlott.

A rádióamatőr forgalmazás feltétele a vizsga és az annak alapján kiadott hatósági engedély. Charles Simonyi űrutazására készülve rádióamatőr vizsgát is tett, és ennek alapján kapta meg a magyar Nemzeti Hírközlési Hatóságtól a HA5SIK hívójelet, amelyet a kísérlet során használt. A hívójel elején szereplő „HA” Magyarország nemzeti jele. Ő az első, aki magyar rádióamatőr hívójelet használt a Nemzetközi Űrállomásról. Charles Simonyi blogjában a következőket írta: „Nagy hatással van rám a rádióamatőr közösség, akik sok szempontból előre látták a majdani Internetet.”

Egyébként az űrhajósok jelentős része tesz rádióamatőr-vizsgát és rendszeresen létesítenek kapcsolatot a földiekkel. Ennek részben pszichológiai oka van (közérzet javítása), részben oktatási célja; ilyenkor létesítenek iskolákkal kapcsolatot.

A rádiókapcsolat során a rádiós szobában csak kevesen lehettek jelen: a rádió operátora, az antennaforgató vezérlője, tartalék emberük és a kamerás. A többiek egy előadóteremből figyelhették a tévén lesugárzott jelet (a lényeg persze a hang volt, a videón csak az operátorokat láthattuk).Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek