Connect with us

Hirdetés

technokrata

Van jobb eszköz a szextáns helyett

Smart home

Van jobb eszköz a szextáns helyett

Elvesznének a női sofőrök GPS nélkül.

Mint ismeretes, a Velencétől nem messze található Burano szigetén a házak egytől-egyig mély és rikító színűek. A fáma szerint azért festették régen egymástól eltérő színűekre a házakat, hogy a lerészegedett matrózok könnyebben hazataláljanak.

A tájékozódás igénye az emberiség ősi korszakaiba nyúlik vissza. Az évezredes megfigyelések, az iránytű vagy a szextáns együttesen vezettek el a rádiós iránymérés technológiájához, majd később a globális helymeghatározás módszeréhez.

Az űrtechnikát felhasználó műholdas navigáció alig egy évtized alatt vált a szigorúan katonai alkalmazásból a mindennapok részévé. Így ma a GPS berendezéseket a repülősök és hajósok speciális műszerei mellet megtalálhatjuk az olyan kisméretű készülékekben is, mint a hordozható kézi számítógépek vagy a mobiltelefonok.

A GPS-vállalatként ismert TeleNav által készíttetett legfrissebb felmérés szerint az amerikai nők 60 százaléka nagyobb biztonságban érzi magát az utakon, ha GPS szolgáltatást is igénybe vehet. Ezzel garantálják ugyanis, hogy nem vesznek el, és parkolnak le más garázsában. Az iparágelemző ABI Research becslései szerint az elkövetkezendő öt évben 335 millió előfizetője lesz a mobiltelefonokon vagy PDA-kon futó műholdas útvonal meghatározó alkalmazásoknak.

A TeleNav közvélemény kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett 273 amerikai asszony 45 százaléka tévedt már el ismeretlen környéken, míg a GPS navigáció révén csökken a kockázata annak, hogy esetleg nem a megfelelő utcába kanyarodnak be. Az alkalmazás pontos információkat ad az irányoknak megfelelően, függetlenül, hogy az ország vagy éppen a város melyik részén járnak.

HP Jin, a TeleNav vezérigazgatója szerint a mobil eszközökön futó GPS navigáció egyszerű és kényelmes módja, hogy a rosszul tájékozódó sofőrök is biztonságban érezhessék magukat, és kiküszöböljék az olyan kellemetlen élményeket, mint az eltévedés.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés