Connect with us

Hirdetés

technokrata

1 terabyte-os winchesterek

Smart home

1 terabyte-os winchesterek

Már forgalomban a legnagyobb merevlemezek.

A Hitachi nemrég bejelentette, hogy elkezdte leszállítani az 1 TB-os merevlemezeit, melyeket még az év elején ígért be a kereskedőknek. Nagy roham azonban nem várható a készülékekért, még az adattárolás tekintetében elért mérföldkő mivolta ellenére sem. Ennek oka a magas ár: a 750 GB-os merevlemezekhez képest majdnem kétszer olyan drága, ami a piaci debütálás elején biztosan visszatartó tényező lesz a vásárlók számára. A Seagate Barracuda 750 GB-os változata durván 250 dollárba kerül, míg a Hitachi készülékéért 430 dollárnyi összeget is ki kell fizetni – először csak Japánban, a gyártó ugyanis itt tette elsőként elérhetővé a merevlemezt.

Deskstar 7K1000 HDS721010KLA330 – ezt a frappánsnak semmiképp sem nevezhető elnevezést kapta a távol-keleti vállalat legújabb modellje, ami összesen öt darab adattároló tányérból és tíz író/olvasó fejből áll – 1 TB-os kapacitás esetén. Létezik ugyanis egy kisebb modell is, amely 750 GB-nyi tárterületet kínál; ebben az esetben a vásárló négy tányért és 8 író/olvasó fejet kap a pénzéért. Mindkét típus 32 MB-nyi pufferrel rendelkezik, és percenként 7200-as fordulatra képesek motorjaik.

A gyártó állítása szerint 8,5 ms-os olvasási, 9,2 ms-os írási pozícionálási idővel rendelkezik, ami igen gyors fejmozgatást jelent. Maximálisan 1070 Mb/s, azaz durván 134 MB/s-os adatmozgatási sebességre képes, nem csoda hát, hogy SATA 3.0 Gb/s-os csatolófelületet kapott az amúgy prependicular recording, azaz merőleges adatrögzítésre alapuló készülék. A vállalat állítása szerint, ha indokolt lesz, megjelennek majd PATA interfészű változattal is a piacon.

Kis kapacitástörténelem
Lendületes fejlődés alatt áll még mindig az adattároló eszközök területe, amit egyre inkább a nagyfelbontású videotartalmak terjedése gerjeszt. 12 év alatt három nagyságrenddel nőtt a winchesterek maximális kapacitása, először ugyanis 1995-ben sikerült elérni az 1 GB-os álomhatárt. Két évvel később, vagyis 10 évvel ezelőtt, 1997-ben a „tárbajnok” az IBM Deskstar egyik modellje volt, amely 16,7 GB-nyi információt tudott rögzíteni.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés