Connect with us

technokrata

Asztali videokártya a notebookhoz

Smart home

Asztali videokártya a notebookhoz

Sufnituning vagy ötletes megoldás?

Nemrég számoltunk be az Asus XG Station megoldásáról, mellyel a noteszgépek gyakran gyenge grafikus teljesítményének problémáját lehet megszüntetni: külső videokártya csatlakoztatásával hallatott magáról az év elején a távol-keleti vállalat. A készüléket kívülről már bemutattuk: Express Card csatolófelülettel, a 2.0-s USB szabvány támogatásával és Dolby fülhallgató csatlakozással rendelkezik, illetve a készüléken egy viszonylag nagyméretű LED is helyet kapott. Itt a következő információk jelenhetnek meg: rendszer fő (master) hangereje, GPU órajele és jelenlegi hőmérséklete, a Dolby fülhallgató állapota, aktuális FPS, GPU ventilátor állapotjelző. Hatalmas plusz, hogy kezelőfelülete révén beavatkozásra is lehetőség nyílik egyes paraméterek tekintetében.

Amint azt sejteni lehetett, a készülékben egy normál videokártya (plusz egyéb vezérlőelektronika) helyezkedik el, ám egészen az elmúlt napokig nem láthattunk be a készülék belsejébe. Az Engadget jóvoltából azonban most bepillantást nyerhetünk az XG Station házába; amint az képen is látható, egy GeForce 7900 GS lapul az Asus formabontó termékében.

Ez a kialakítás felveti a bevezetőben feltett kérdést, azaz sufnituningról van-e szó, vagy egy ötletes megoldásról? Nézőpont kérdése: az látszik, hogy a vállalat nem fejlesztett célhardvert a notebookokhoz, inkább minél költséghatékonyabban próbált megoldást nyújtani az extra teljesítményre váróknak. Ami viszont nagy előnye ennek a kialakításnak, hogy elméletileg később a videokártyát ki lehet cserélni egy még nagyobb teljesítményű változatra, és ekkor még magát az XG Stationt sem kell újra vásárolni.

Sajnos a megoldás ára és megjelenési ideje még mindig nem ismert, de amint több információ birtokába jutunk, azonnal beszámolunk róla.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák