Connect with us

technokrata

Százmillió pixeles felbontás

Smart home

Százmillió pixeles felbontás

Rekordteljesítményű virtuálisvalóság-szimulátor.

A világ legnagyobb teljesítményű virtuálisvalóság-szimulátorát fogják átadni április 26-án az Egyesült Államokban, az Iowa State Universityn. A háromszor három méteres alapterületű, C6 elnevezésű szimulátorterem százmillió pixeles felbontása kétszer nagyobb a ma legnagyobb kapacitású VR-szobákénál. A 2000 óta működő C6 ötmillió dolláros felújítását a tengerentúli állam Légierejének Tudományos Kutatási Hivatala támogatja – adta hírül az InfoPark innovációs hírlevele.

A hatszög alaprajzú szoba az átalakítás után 16-szor nagyobb felbontású kép megjelenítésére lesz képes, mint eredetileg. Az új felszerelés magában foglal egy 96 grafikus feldolgozóegységet tartalmazó számítógépklasztert, 24 digitális projektort, egy nyolccsatornás audiorendszert, valamint hangsebesség fölötti mozgáskövető animációs eljárást alkalmaz. A létesítmény tulajdonosa, az Ames-i Iowa State Universityn működő Alkalmazott Virtuális Valóság Technológiák Központja (Virtual Reality Applications Center) többek közt a hadsereg következő generációs, pilóta nélküli légi járműveihez fejleszt vezérlő interfészt.

Az április 26-i demonstráción a rekordteljesítményű VR-szimulátor repüléstechnikai alkalmazásai mellett egyéb területeken való kiaknázási lehetőségei is bemutatásra kerülnek. Így például a C6-ban megtekinthető lesz 22 000 gén adatainak vizualizációja, a látogatók a virtuális térben ízelítőt kapnak a városi környezetben zajló harci kiképzésből, szemügyre vehetik a növényi fotoszintézis tudományos modelljét, egy atomerő-mikroszkóp adatainak kivetítését, és mérnökök mellett segédkezhetnek új terméktervek megjelenítésében. Ezeken kívül a közönség részt vehet egy trópusi szigetre tett virtuális utazásban, melynek keretében egy légpárnás siklóban repülhetnek a tenger fölött, illetve búvárruhát öltve meglátogathatnak egy hajóroncsot.

A megújult C6 nyilvános bemutatására a helyszínen zajló „Feltörekvő Technológiák Konferencia 2007” háromnapos szakmai rendezvényen kerül sor. Az esemény meghívott vendégelőadói közt a magyarul is megjelent Snow Crash (1992) c. regényéről ismert, Ames-ben élő Neal Stephenson tudományos-fantasztikus író is szerepel, aki a bemutató napján tart előadást.



Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek