Connect with us

technokrata

Mi mindenre használható egy HDD/DVD felvevő?

Smart home

Mi mindenre használható egy HDD/DVD felvevő?

A HDD/DVD felvevők digitális fotók, zene és egyéni videofelvételek kezelésére is nagyon alkalmasak – nem csak a nagyképernyős készülékkel rendelkező műélvezők számára.

Régi bölcsesség, hogy azért házasodunk, hogy legalább egy szemtanúja legyen az életünknek. Nos, egy HDD/DVD felvevő nem csak a tévéadások rögzítésére alkalmas, az eszköz digitális fotók, zene és egyéni videofelvételek kezelésére is kiválóan használható. Ha például a Sony 2007-es HDD/DVD felvevősorozatáról van szó, elmondhatjuk: valójában mindegyik úgy működik, mint egy digitális tartalomelosztó központ. A sokféle rendelkezésre álló bemeneten keresztül könnyen csatlakoztathatók hozzájuk digitális fényképezőgépek, DV-kimenettel ellátott Handycamek vagy USB flash drive-ok, így egész fotó-, zene- és videógyűjtemény alakítható ki a merevlemezen. Mivel a DVD-formátumok közül szinte mindent támogatnak, akár DVD±R/±RW, akár dupla rétegű (DL) ±R lemezekről is képesek rögzíteni az adatokat, illetve a merevlemezen tárolt anyagokat mindezekre képesek átírni. Ezenkívül lejátsszák a DVD-Video, Video CD, Super Video CD, DVD-RAM, CD-DA, valamint a JPEG- és MP3-fájlokat tartalmazó CD-ROM típusú lemezeket is. A fotók és videók megtekinthetők a tévékészülék képernyőjén; a televízióból vagy más, csatlakoztatott audioeszközről szóló zenék meghallgathatók; sőt – egy PictBridge-kompatibilis nyomtató segítségével – akár közvetlen fotónyomtatásra is van lehetőség.

Az audio CD-kről vagy USB flash drive-okról a merevlemezre másolt zenék jukebox stílusban játszhatók le a tévékészülék képernyőjén keresztül, a jól elkapott életképekből pedig diavetítés is készülhet, egyénileg hozzárendelt zenei aláfestéssel kiegészítve.

A HDD/DVD felvevők merevlemezüknek (HDD) köszönhetően minden eddiginél nagyobb szabadságot biztosítanak a felhasználóknak abban, hogy mit, mikor és hogyan néznek vagy hallgatnak. Az élő tévéadás például megállítható vagy visszatekerhető – akár felvétel közben is –, de a kívánt műsorok akár egy korább felvétel megtekintése közben is rögzíthetők. Az új Sony sorozat készülékeiben alkalmazott tömörítési technológia révén a merevlemezek tárkapacitása szintén jelentős mértékben nőtt: az 500 GB-os modellek (például: RDR-HXD1070) akár 1420, de a 160 GB-osak is (HDR-HX650, HX750 és RDR-HXD870) akár 455 órányi standard felbontású tévéműsor tárolását teszik lehetővé.

A nagyképernyős készülékkel rendelkező műélvezők értékelni fogják a nagy írási sebességű HQ+ felvételi üzemmódot, amely – különösen a gyorsan mozgó jelenetek esetében – nagymértékben csökkenti a képzajt. Bár a HQ+ üzemmódban rögzített filmek jóval több helyet igényelnek, az 500 GB-os modelleken még így is mintegy 73 órányi (kb. 36 egész estés filmnek megfelelő), a 160 GB-os modelleken pedig 23 órányi (11 filmnek megfelelő) anyag fér el.

A HQ+ felvételi üzemmódjuk mellett ezek a készülékek a standard felbontású (SD) tartalmak megtekintését is magasabb szintre emelik a nagyfelbontású vagy HD-képes televízióval rendelkező felhasználók számára. A Sony Precision Cinema Progressive technológiája olyan algoritmusokat alkalmaz, amelyek az eredeti 576i (576 soros sorváltásos) formátumot 720p, 1080i, sőt akár 1080p (1080 soros progresszív) formátumra is képesek feljavítani. Az eredmény: ragyogó tisztaság és valószerűség, sokkal kevesebb villódzással.

A HDD/DVD felvevők sorozatán belül a HX-modellek standard analóg, míg a HXD-modellek emellett beépített DVB-T digitális tunerrel is rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy foghatók velük az ingyenes digitális tévécsatornák, illetve egyes országokban a Common Interface aljzaton keresztül hozzáférhetők a PayTV szolgáltatásai is.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek