Connect with us

technokrata

Fűtsünk IT energiára fordított hűtéssel

Smart home

Fűtsünk IT energiára fordított hűtéssel

A Dataplex új adatközpontjának építésekor olyan technológiát alkalmaznak, amely révén a hulladékhő hasznosíthatóvá válik.

A Dataplex Kft. 2006-ban realizált, tisztán az infokommunikációs infrastruktúra-szolgáltatásokból elért 1,9 milliárd forintos nettó értékesítési árbevétele 80 százalékkal haladja meg a 2005-ös forgalmat. A 2006-os év végére a bruttó 8800 m2 alapterületű nagybiztonságú létesítmény 98 százalékos kihasználtsággal működött.
A kimagaslóan sikeres üzleti év tette indokolttá a vállalat számára, hogy bővítse adatközponti létesítményét és portfolióját; a társaság 2009-ig bezárólag valósítja meg regionális expanziós terveit.

A Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. lendületes növekedése töretlenül folytatódott azután is, hogy a Magyar Telekom Csoport 2005. december 12-én megvásárolta a vállalatot, amelyet a GVH 2006 áprilisában jóváhagyott. A Dataplex Kft. az akvizíciót követően is szolgáltató-független, önálló jogi személyként folytatta a működését. A vállalat EBITDA eredménye mintegy 150 százalékos növekedéssel meghaladta a 460 millió forintot, szemben az egy évvel korábbi 185 millió forinttal. A létesítmény szolgáltató-függetlenségének megőrzése érdekében 2006-ban a vállalat elsősorban nemzetközi telekom cégekkel bővítette szerződött sávszélesség (carrier) partnereinek számát, amely mára meghaladja a húszat.

A Dataplex 2006 őszén immár második alkalommal került fel a Deloitte által a leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatokról összeállított 50-es lista (Technology Fast 50), Rising Stars kategóriájának dobogósai közé.

Mint ismeretes, a Dataplex Kft. 2006 végén felvásárolta a T-Online tulajdonában lévő Adatpark üzletágat. Ezzel a lépéssel a cég mind vertikálisan, mind horizontálisan teljessé tette adatközponti portfolióját, hiszen ezentúl a nagyvállalati megoldások mellett akár szerver szintű szolgáltatásokat is kínálhat kis- és nagyvállalati ügyfeleinek egyaránt, két egymástól független telephelyen.

Sajtótájékoztató keretében Szabó Gábor a Dataplex jövőbeli stratégiájával kapcsolatban beszámolt a vállalat nagyszabású, több milliárdos nagyságrendű fejlesztési terveiről. Mivel a meglévő adatközpont kihasználtsága elérte a 98 százalékot, a tulajdonosi testület döntött egy újabb, 5600 m2 bruttó alapterületű létesítmény megépítéséről. Az új épület minden paramétere eleget tesz majd a legmodernebb technológiai követelményeknek és a környezettudatos gondolkodás fejlesztés minden elvárásának.

Az új technológiai trendeknek megfelelően az energiasűrűséget az új létesítményben négyszeresére növelik, az ELMŰ felé támasztott összes betáplálási igény 15 MW-tal emelkedik, így a teljes áramellátási kapacitás megfelel majd egy 80.000 ezer lakosú város, mint például Szolnok, vagy Szombathely energiaszükségletének. A tervezésnél nagy jelentőséggel bírnak a környezetvédelmi szempontok, ezeknek jegyében például az 1kW-nyi betáplálási IT energiára fordított hűtési energiát közel a felére csökkentik, az olyan szabadforrású hűtési energia-felhasználás lehetőségeinek kihasználásával, mint például a téli hideg időjárás. Szabó Gábor elmondta, hogy olyan technológiát is beépítenek majd az új adatközpontba, amely révén a hulladékhő hasznosíthatóvá válik. A létesítmény várhatóan 2007 végére készül el.

Magyarországon a vállalatok jelenleg szervereik 25 százalékát helyezik el a zavarmentes, folyamatos működést garantáló adatközpontokban, míg az Európai Unió államaiban ez az arány meghaladja a 70 százalékot. A magyar piacban még meglévő növekedési potenciált azonban jelentősen meghaladja a szolgáltatás iránt az Unió új tagállamaiban fellépő kereslet. Regionális piaci jelenlétének megalapozása a Dataplex számára lehetőséget kínál arra, 2009-re kiépítse kolokációs és hoszting szolgáltatásainak nemzetközi hídfőállásait. Mindezekre tekintettel a cégcsoport a Dataplex-től a 2007. évben is az értékesítési árbevétele kétszámjegyű növekedését és az EBIDTA további 80%-os növekedését várja.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák