Connect with us

technokrata

Hogyan javítsunk LCD-t?

Smart home

Hogyan javítsunk LCD-t?

Hibás notebook képernyők otthoni javítása.

Egy notebookban ugyanúgy elromolhat szinte bármi, mint egy desktop PC-ben, ám ezen hardverelemek javítása sokkal drágább mulatság, „köszönhetően” a speciális kialakításnak; a jóval kisebb modularitási tényezőnek, ami egyszerűen a noteszgépek felépítéséből adódik. Legnagyobb költséget az alaplap javítása (cseréje) jelenti, amit természetesen otthoni körülmények között nem lehet elvégezni. Sokan így vélekednek a második legdrágább komponensről, az LCD-ről is – nekik szintén nem ajánlott a házi „barkácsolás”, de a vállalkozóbb szelleműek megpróbálkozhatnak vele.

Számukra nyújt néhány, kifejezetten erre a témára szakosodott weboldal segítséget; az egyik legjobb a témában a Defectivekit leírása, melyben részletes instrukciókkal és képekkel gazdagon illusztrálva vezetik be a hibás folyadékkristályos kijelzővel rendelkező felhasználót az LCD-javítás rejtelmeibe. Nem árt azonban megjegyezni, hogy minden ilyen beavatkozás a garancia azonnali elvesztésével jár; tehát ha a hordozható eszközre még van garancia, akkor először mindenképpen a szakszervizhez forduljunk. A felelősséget minden esetben a felhasználó viseli.

Ha mégis elszántuk magunkat a javításra, akkor más szerszámra, mint egy keresztélű csavarhúzó, nem is lesz nagyon szükség – csak türelemre és odafigyelésre. Meg egy kis kutatómunkára: ki kell deríteni a laptop LCD-típusát, hiszen egy panel cseréje amúgy sem olcsó (100-300 dollár a Defectivekit leírása szerint), ha pedig más típusút szerzünk be, akkor ez gyakorlatilag kidobott pénz lesz. A beszerzést amúgy legolcsóbban valamilyen aukciós oldal (például az Ebay) böngészésével lehet megúszni.

A fenti műveletnek talán akkor érdemes leginkább nekikezdeni, ha rendelkezünk egy viszonylag jó állapotban levő notebookkal, aminek tönkrement vagy hibás jelenségeket produkál a kijelzője, de nem akarunk rá túl sokat költeni (új noteszgépet pedig végképp nem akarunk vásárolni). A kiinduló állapoton sokat már nem lehet rontani – persze semmi sem lehetetlen…

És még egy link a cikk végére: a beragadt (nem a halott!) pixelek szoftveres javítására is van lehetőség – például ezzel a Java Aplettel.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp