Connect with us

technokrata

Nem lesz több körte alakú izzó?

Smart home

Nem lesz több körte alakú izzó?

A hagyományos izzókat energiatakarékos fényforrásokkal kellene helyettesíteni.

Az EUvonal információi szerint az EU betiltaná a hagyományos égőket. A német környezetvédelmi miniszter, Sigmar Gabriel levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy javasolja a nem energiatakarékos égők betiltását az EU-ban. A miniszter a Bild am Sonntag-nak nyilatkozva kifejtette: Európa nem teheti meg, hogy továbbra is olyan termékeket használ, mint például a hagyományos izzók, amelyek hatékonysága mindössze öt százalékos. Gabriel Stavros Dimas környezetvédelmi biztosnak címzett levelében rámutat: az EU-ban évente 25 millió tonnával lehetne csökkenteni a széndioxid kibocsátást, ha a háztartásokban és a szolgáltatási szektorban is energiatakarékos égőket használnának. A hagyományos izzók egy fémszálon vezetik keresztül az elektromosságot, ám ezzel a technikával sok hőenergia vész kárba, míg a fluoreszkáló égők ugyanakkora fényerőhöz kevesebb energiát használnak. Az Európai Bizottság nyitott a kezdeményezésre és már vizsgálja a kérdést. Nemrégiben Ausztrália vezetett be hasonló szabályozást, ott 2010 után nem hozhatók forgalomba a hagyományos villanykörték.

A Philips már tavaly decemberben felhívást tett közzé, sürgetve a hagyományos izzók energiatakarékos fényforrásokkal történő helyettesítését. A vállalat közös fellépésre szólította fel a világítástechnikai iparágat, a társadalmi szervezeteket, az energiaszolgáltatókat és a kormányokat a hagyományos izzókról a piacon ma már sokféle formában megjelenő energiatakarékos égők használatára történő áttérésre. Egy Brüsszelben tartott energia hatékonysági konferencián jelentette be a Philips ezt a kezdeményezését, melyet Európában indítana útjára, s amely során a váltás egy 10 éves periódus alatt valósulhatna meg. Egy sikeres átállás jelentősen segítetné a klímaváltozás problémájának enyhítését, és hozzájárulna a kyotói kötelezettségvállalások megvalósításához.

Az adatok szerint évente körülbelül 2 milliárd hagyományos izzót értékesítenek az Európai Unió területén. Ezek közel háromnegyedét az otthonokban, a többit pedig a kereskedelmi szektorban használják. Az otthoni világítás közel 80%-a még mindig hagyományos izzók segítségével történik. Az együttes energiapazarlás nagyon jelentős. Az energiatakarékos alternatívákra való áttéréssel az európai fogyasztók számára a reális üzemeltetési költségmegtakarítás éves szinten 5-8 milliárd euró lehetne, illetve közvetetten 20 millió tonnával csökkenthető a CO2 kibocsátás.

A hagyományos izzó alig több mint egy fűtő eszköz, hiszen a felhasznált energia 95%-a melegként vész el. Egy hagyományos izzó kevesebb mint 1 euróba kerül és évente 15 euró értékben használ fel elektromos áramot.* Az energiatakarékos izzókra történő áttérés esetén, ugyan a kezdeti ár magasabb, azonban a villanyszámla tekintetében – egy átlagos fogyasztást alapul véve – éves szinten 12 eurós megtakarítás is elérhető. Egy hatéves élettartalmú energiatakarékos izzó így 72 eurós megtakarítás is realizálhat felhasználása során. Az energiatakarékos alternatívákra való áttérés tehát egy egyszerű, mindenki számára nyereséges helyzetet teremtene. A fogyasztó pénzt takarít meg, a környezetre pedig jótékony hatással van a kisebb energia felhasználás.

A hagyományos izzókat kiváltani képes alternatívák már széles választékban léteznek. Ilyen például a kompakt fénycsöves lámpák új generációja: kisebbek, kevésbé drágák és az első generációknál jobb minőségű fényt produkálnak. Ugyancsak most jelentette be a Philips a halogén retrofit izzók új generációját, amely 50%-os energia megtakarítást eredményez a hagyományos izzókkal szemben azok számára, akik kedvelik a halogén világítást. Ezen felül az új LED világítási technológiák jelentik a jövő ígéretes megoldásait a nagyobb energia-megtakarítás elérésében.


* feltételezve egy 100W izzót 0,15 euró per kW/h fogyasztással, éves szinten 1000 órás használattal.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle