Connect with us

Hirdetés

technokrata

Virtuális valósággal több betegség is kezelhető

Smart home

Virtuális valósággal több betegség is kezelhető

Az új megoldás révén a víziszonyosok szörfözhetnek, a tériszonyosok repülhetnek, a mozgásukban akadályozott személyek pedig újra járni tanulhatnak.

A mozgás-szimulációval foglalkozó MOTEK vállalat által fejlesztett Computer Assisted Rehabilitation Environment (CAREN) a virtuális valóság látványával igyekszik segíteni a gyógytornára járó betegek egyensúlyának javításában, de ha kell, hasznos lehet a járás újratanulásának folyamatában is.

Tavaly nyáron Libanonban egy páncéltörő rakétacsapás alkalmával a robbanólövedék megsértette a 26 éves Ido Borovsky bal lábát, akit utána Tel Aviv-hoz közel a Chaim Sheba Medical Centre-ben kezeltek az új megoldással. Borovsky a fejlesztésnek köszönhetően jelenleg biztonságosan használja idegsérült lábát. A kezelések alkalmával virtuális környezetben egy hullámzó tengert nézett, miközben tánczene szólt a háttérből. Egy hajót kellett kormányoznia a habok között, mialatt egyre több lépést tett meg.

A szakemberek, figyelembe véve a páciens mozgását, változtathatják a hullámok és a szél sebességének erejét, emellett a beteg testére helyezett tappancsok segítségével a szervezet jelzéseit is felügyelik. A rendszerért hatszázezer amerikai dollárt kér a MOTEK, mely – bár izraeli cég – Hollandiában működik.

„Noha más országok is alkalmazták már a fejlesztést kutatásaik során, de Izrael volt az első, ahol a CAREN-t kifejezetten orvosi kezeléshez vették igénybe” – mondta Oshri Even-Zohar, aki 10 évvel ezelőtt alapította a céget holland társaival.

Mint ismeretes, a virtuális valóság már megmutatta sokrétű felhasználhatóságát az orvoslásban. Az Amerikai Egyesült Államokban egyes fóbiákat kezelnek ilyen módszerekkel. Így például a tériszonyt repülőgép szimulátorokkal próbálják kikúrálni, valamint a háborúkból visszatérő poszttraumás stressztől szenvedő katonák is hasonló ápolásban részesülnek, de jól alkalmazható figyelemelterelőként a rákos betegek kemoterápiája során.

Az újdonsága a fejlesztésnek az, hogy a virtuális valóság nemcsak képi élményt nyújt, a fizikai mozgást is beépítették a kezelésbe, a valósághű környezet pedig eltereli a betegek figyelmét a fájdalomról. Bár a virtuális valóság rendszerén alapuló gyógyító eljárások jó eredményekkel rendelkeznek, a páciensek is élvezetesebbnek tartják a kezeléseket, a természetes gyógyulás folyamatát nem gyorsítják fel.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés