Connect with us

technokrata

Virtuális valósággal több betegség is kezelhető

Smart home

Virtuális valósággal több betegség is kezelhető

Az új megoldás révén a víziszonyosok szörfözhetnek, a tériszonyosok repülhetnek, a mozgásukban akadályozott személyek pedig újra járni tanulhatnak.

A mozgás-szimulációval foglalkozó MOTEK vállalat által fejlesztett Computer Assisted Rehabilitation Environment (CAREN) a virtuális valóság látványával igyekszik segíteni a gyógytornára járó betegek egyensúlyának javításában, de ha kell, hasznos lehet a járás újratanulásának folyamatában is.

Tavaly nyáron Libanonban egy páncéltörő rakétacsapás alkalmával a robbanólövedék megsértette a 26 éves Ido Borovsky bal lábát, akit utána Tel Aviv-hoz közel a Chaim Sheba Medical Centre-ben kezeltek az új megoldással. Borovsky a fejlesztésnek köszönhetően jelenleg biztonságosan használja idegsérült lábát. A kezelések alkalmával virtuális környezetben egy hullámzó tengert nézett, miközben tánczene szólt a háttérből. Egy hajót kellett kormányoznia a habok között, mialatt egyre több lépést tett meg.

A szakemberek, figyelembe véve a páciens mozgását, változtathatják a hullámok és a szél sebességének erejét, emellett a beteg testére helyezett tappancsok segítségével a szervezet jelzéseit is felügyelik. A rendszerért hatszázezer amerikai dollárt kér a MOTEK, mely – bár izraeli cég – Hollandiában működik.

„Noha más országok is alkalmazták már a fejlesztést kutatásaik során, de Izrael volt az első, ahol a CAREN-t kifejezetten orvosi kezeléshez vették igénybe” – mondta Oshri Even-Zohar, aki 10 évvel ezelőtt alapította a céget holland társaival.

Mint ismeretes, a virtuális valóság már megmutatta sokrétű felhasználhatóságát az orvoslásban. Az Amerikai Egyesült Államokban egyes fóbiákat kezelnek ilyen módszerekkel. Így például a tériszonyt repülőgép szimulátorokkal próbálják kikúrálni, valamint a háborúkból visszatérő poszttraumás stressztől szenvedő katonák is hasonló ápolásban részesülnek, de jól alkalmazható figyelemelterelőként a rákos betegek kemoterápiája során.

Az újdonsága a fejlesztésnek az, hogy a virtuális valóság nemcsak képi élményt nyújt, a fizikai mozgást is beépítették a kezelésbe, a valósághű környezet pedig eltereli a betegek figyelmét a fájdalomról. Bár a virtuális valóság rendszerén alapuló gyógyító eljárások jó eredményekkel rendelkeznek, a páciensek is élvezetesebbnek tartják a kezeléseket, a természetes gyógyulás folyamatát nem gyorsítják fel.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp