Connect with us

Hirdetés

technokrata

Robotokkal kutatnak a kihalt madárfaj után

Smart home

Robotokkal kutatnak a kihalt madárfaj után

Automata eszközök bevonásával próbálnak a szinte fellelhetetlen harkály nyomába eredni, hogy végre kiderüljön: a madár elbújt, vagy kihalt.

Az Egyesült Államok területén található Arkansas északi mocsarainak területein két robot-videokamera virraszt, hogy lencsevégre kapjon egy kiválóan rejtőzködő madarat. Azzal a céllal őrködnek naphosszat, hogy perdöntő bizonyítékkal szolgáljanak: az elefántcsont színű fakopáncs nem halt ki. A legújabb feltevések szerint ugyanis van remény arra, hogy a nagy méretű és kifejezetten szembetűnő – jellegzetes fehér csőrének és vörös tarajának köszönhetően – madárfaj életben maradt. A tudósok azt remélik, hogy a robotok segítségével sikerül megcáfolni azt a feltevést, amitől már jó rég óta tartanak.

A National Science Foundation által kezelt új projekt részei a megfigyelő eszközök. A tervek szerint ugyanis létrehoznak egy teljesen automata obszervatóriumot, amely képes megörökíteni a természet viselkedését távolról is. Ken Goldberg, a San Francisco-i American Association for the Advancement of Science szakembere szerint a robotok hasznosak, és előre viszik a tudományt.

Goldberg és kollégái a Cornell University ornitológiai laboratóriumának keretei között kutatnak a madár után Arkansas egy bizonyos területén, ahol 2004-ben egy kajakos látta a madárfaj egyik példányát. Egy hangfelvételt is készített a sportember, mely nagyon hasonló volt a madár jellegzetes kalapáló hangjához. Ezelőtt vagy fél évszázada nem számolt be senki a madár észleléséről. Egy néhány perces szaggatott videofelvétel a legnagyobb bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a madárfaj életben van, de néhány kutató szerint a képen egy fekete amerikai harkály látható – amely nagyon hasonló kinézetű, és jóval gyakoribb is.

Az álló helyzetben nagyjából fél méteres madár, a maga 75 centiméteres szárnyfesztávolságával Észak-Amerika egyik legnagyobb fakopáncsának bizonyult. „A legnagyobb kihívás egy olyan szoftver kifejlesztése volt, amely… mindenen átnéz, kivéve a madarakon” – mondta Goldberg.

A villamos távvezetékkel szerelt és az ég felé irányított, programozott kamerák feladata, hogy kifejezetten csak a „madár repülés”-t érzékeljék, kiszűrve a felhők vagy más objektumok mozgását. Goldberg szerint még így is magas a hibaarányszám. „A levelek rezgésétől is bejelez a rendszer.”

A két kamera, mely közül az egyik Kelet, a másik Nyugat felé „néz”, egy nagy teljesítményű számítógépre van kötve, amely feldolgozza az adatokat. Másodpercenként körülbelül 22, 2-3 megapixel közötti képkockát rögzítenek, de ennek csupán egy nagyon piciny része tárolódik.

Egy vízhatlan felszerelés segítségével óvják a rendszert az esőtől és a széltől. A lőgyakorlatok, valamint a vadászok eltévedt golyóinak kivédése érdekében Goldberg golyóálló védelmet szeretett volna, de végül egy „radioaktív anyag” figyelmeztető tábla mellett döntött. „Úgy tűnik, ez bevált” – mondta.

A rendszer a három hónap alatt egy csapat libát és egy kék gémet is lencsevégre kapott. „Haladunk, csak figyelnünk kell” – mondta Goldberg.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés