Connect with us

technokrata

A szatellites navigáció csökkenti a stresszt

Smart home

A szatellites navigáció csökkenti a stresszt

A rendszer használata fokozza az óvatosságot.

A holland kutatóintézet, a TNO bejelentette megbízásra készített kutatásának eredményét, amely szerint a szatellites navigáció pozitív hatással van a vezetés és a közlekedés biztonságára. A tanulmány elkészítését az Aon, Athlon Car Lease, Delta Lloyd (az Aviva Plc része) és a TomTom kezdeményezte.

A tanulmány nemcsak azt állapította meg, hogy a szatellites navigációs eszköz használata jó hatással van a vezető magatartására, amikor általa ismeretlen területen közlekedik, ismeretlen célpont felé, hanem azt is, hogy egy ilyen rendszer használata úgy fokozza az óvatosságot, hogy közben csökkenti a stresszt. Azok a vezetők ugyanis, akik nem használnak szatellites navigációs megoldást, 12%-kal gyakrabban nyújtanak be kártérítési igényt gépkocsijukhoz.

A vezetői magatartás javulása
A kutatás kimutatta, hogy amikor a vezető szatellites navigációs megoldás használ, 25%-kal ritkábban áll meg, 35%-kal kevesebb időt tölt álló helyzetben. Ezen felül a vezető kevesebb kanyarodást hajt végre célpontjához történő eljutás közben, mint az olyan hagyományos navigációs eszközök használatával, mint a nyomtatott térképek, vagy online útvonaltervezők. Az is bebizonyosodott, hogy a vezetői magatartás is javult, több mint 50%-kal kevesebb helytelen cselekedetet hajtottak végre, mint például a közlekedési jelzőtáblák figyelmen kívül hagyása. A vezető a vezetésre koncentrálhat, ahelyett, hogy az utat keresgélné.

Nagyobb óvatosság és kevesebb stressz a kormány mögött
A kutatás kimutatta, hogy a szatellites navigációs megoldások növelik a vezetők óvatosságát és éberségét, miközben csökkentik a stresszt. A felhasználók 78%-a érezte úgy, hogy TomTom szatellites navigációs megoldás használatakor, mindent az irányítása alatt tart. A vezetők éberebbek, és tudatosabban figyelnek az őket körülvevő forgalomra.

Kisebb igénybevétel
A kutatás bebizonyította, hogy a szatellites navigációs megoldások használata csökkenti a vezetők igénybevételét. TomTom szatellites navigációs megoldás használatakor 20%-kal csökken a vezetők igénybevétele, és kisebb a megterhelés is. Az olyan hagyományos navigációs eszközök használata, mint a nyomtatott térképek, vagy digitális internetes útvonaltervezők, intenzívebb megterhelésnek bizonyult.

A megtett kilométerek számának csökkenése
A kutatás szerint a TomTom szatellites navigációs megoldások használatával 16%-kal csökkent a megtett kilométerek száma. Az utazásra fordított idő 18%-kal csökken. Mivel kevesebb a megtett kilométerek száma, csökken a felhasznált üzemanyag mennyisége, amely előnyös mint az autó mint a környezet számára.

A kártérítési igények gyakoriságának csökkenése
A kutatás bebizonyította, hogy azok a vezetők, akik NEM használnak szatellites navigációs megoldást, 12%-kal gyakrabban nyújtanak be kártérítési igényt gépkocsijukhoz.

A kutatásról
A központi kérdésre, melynek témája: „Mi a szatellites navigációs rendszerek hatása közlekedés biztonságára?” adott válasz meghatározásához három összetevőt használtak: felhasználói felmérés, okozott kár adatbázis elemzés, tesztvezetés. A 2006 decemberében befejeződött kutatási programot kizárólag Hollandiában végezték hat hónapos időtartam alatt. A kutatás általános eredményei egyértelműen bebizonyították, hogy a szatellites navigáció pozitív hatással van a vezetés és a közlekedés biztonságára.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle