Connect with us

Hirdetés

technokrata

Víz alatti távbeszélőt fejlesztettek a japánok

Smart home

Víz alatti távbeszélőt fejlesztettek a japánok

A hidrofonnal vak delfineket figyelnek meg.

Japán technológiával követik és figyelik India egyik veszélyeztetett állatfaját, a gangeszi folyami delfint (Platanista gangetica). A víz alatti akusztika életfontosságú az édesvízi emlős megóvása érdekében – írta közleményében a WWF-India.

Az állat a folyami delfinek négy öregcsaládja közül az Indusi folyami delfinnel (Platanista minor) együtt a Platanistidae családba tartozik, a 1,5-2,5 méteres, 70-90 kilogrammos egyedek előfordulása India és Banglades. A Gangesz, Brahmaputra és Karnaphali folyókban élnek, jóval kisebb számban, mint népszerű tengeri rokonaik – a tanulmányozó csoport szerint nagyjából kétezren. Az elmúlt huszonöt évben számuk megfeleződött: halászhajók csapdájába estek, olajáért vadászták, a környezetszennyezés áldozatai lettek, vagy a Gangesz gátjai közé rekedve lelték halálukat.

A WWF-India szerint a Tokiói Egyetem kutatói által fejlesztett víz alatti akusztikus eszköz, más néven hidrofon, méri az egyedek szonárpulzusát, valamint a delfinek által kibocsátott, egyedülállóságát tekintve az ujjlenyomatnak megfelelő csettintő hangokat is. Ezek alapján nem csak az állatok tartózkodási helyét, hanem szokásait is megfigyelhetik.

Sandeep Behara, a WWF-India szakembere szerint a delfinek tanulmányozásában eddig nagy problémát jelentett, hogy a víz alatt jóval nehezebb megfigyelni, és azonosítani őket. „Végre már képesek vagyunk erre, megismerjük a populációjukat, elemezzük viselkedési, vándorlási és étkezési szokásaikat is – ezáltal jóval több információ áll majd rendelkezésünkre, ami alapján nagyobb biztonsággal megóvhatjuk őket.”

A gangeszi folyami delfinek vakok, az általuk kibocsátott hangokkal tájékozódnak, és ejtik el zsákmányukat a hatezer kilométeres folyórendszerben.

Tamaki Ura, a japán egyetem víz alatti technológiákat kutató központjának szakembere szerint a hidrofon ártalmatlan az emlősökre.


A szonár nem csak ultrahangos észlelő és felderítő berendezést jelent, az élővilágban a hanghullámok visszaverődésének érzékelésére alapozott érzékszervet is így hívják.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés