Connect with us

technokrata

A modern technikának köszönhetően a zaklatások aranykorát éljük

Smart home

A modern technikának köszönhetően a zaklatások aranykorát éljük

A mai csúcstechnológiák a visszaélések új dimenzióját nyitották meg az emberiség előtt.

A jelenleg elérhető csúcstechnológiák alkalmasak arra, hogy akár éjszaka is sanyargathassák a molesztálók áldozataikat – legalább is ez derült ki egy amerikai tinédzsereken végzett felmérésből. A féltékenyek ugyanis gyakran használják arra mobiltelefonjaikat és számítógépeiket, hogy azon keresztül gyötörjék és irányítsák azokat, akikhez romantikus szálak fűzik őket. Ráadásul a felmérés azt is kimutatta, hogy az „áldozatok” erről a legkevésbé sem mernek beszélni partnerükkel, csupán eltűrik a feszélyeztető ellenőrzéseket.

A Teenage Research Unlimited által készíttetett közvélemény kutatás úgy találta, hogy a kapcsolatban élő fiatalok közel negyede kap legalább óránként egy szöveges üzenetet, vagy telefonhívást éjfél és hajnal öt között csupán ellenőrzés céljából. Hatból egy arról panaszkodott, hogy hajnalban egy óra alatt olykor 10 vagy annál több alkalommal részesül hasonló élményben.

A megkérdezettek több mint harmada mondta el magáról, hogy barátja vagy barátnője rendszeresen zaklatja szöveges üzenetekkel, és negyedük számolt be arról, hogy telefonon, emailen, blogon, és chat-en keresztül is érkezik rendszeres, sanyargató számonkérések partnerüktől.

Jane Randel, a Liz Claiborne Inc. igazgatója elmondta: „Szakembereink szerint nem része egy normális kapcsolatnak az, hogy valaki gyakran jelentkezik a másiknál csupán ellenőrzés céljából és miheztartás végett.”

Ötből egy vélte úgy, hogy barátja vagy barátnője mobilon, emailen, azonnali üzenetküldőn keresztül próbálja szexuális tevékenységre rávenni, megfélemlítést is alkalmazva. A legtöbb „áldozat” nem élt azzal a lehetőséggel, hogy elmondják szüleiknek, és tőlük kérjenek segítséget. Hetvenkét százalék meg sem említette, hogy ilyen jellegű zaklatás éri, 82 százalékuk pedig azt tartotta titokban, hogy ilyen módon vették rá őket szexuális tevékenység végzésére.

A felmérés azt is megpróbálta kideríteni, hogy miért nem szóltak ezek a fiatalok a szüleiknek: a megkérdezettek közel fele úgy gondolta, hogy ez annyira nem is komoly, több mint egynegyede pedig úgy vélte, hogy megvonnák tőlük a mobilhasználatot, vagy az Internet-hozzáférést, ha megemlítenék.

A felmérést azzal egy időben tették közzé, hogy elindult a loveisrespect.org szolgáltatás, mely az Interneten és telefonon keresztül nyújt támogatást azoknak, akik hasonló zaklatásnak vannak kitéve kapcsolatukban.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle