Connect with us

technokrata

2009-ig nincs áttörés az optikai lemezeknél

Smart home

2009-ig nincs áttörés az optikai lemezeknél

Blu-ray vagy HD DVD?

Habár a Blu-ray formátum a késői kezdés után rohamtempóban kezdte meg a hátránya lefaragását a HD DVD-vel szemben, sőt, már élre is tört az eladott filmek tekintetében (erről bővebben itt), szakértők szerint az évtized végéig nem várható a következő generációs optikai lemezek közötti szabványvita lezárása. A nemrég megjelent „Globális optikaitároló-ipari jelentés, 2006-2007” szerint a kéklézeres megoldások ugyan le fogják váltani a mai DVD-ket, de ez nem a következő egy-két évben következik be.

Az elemzést készítő piackutató cég szerint azért nem várható gyors tisztulás, mert habár a Blu-ray filmek nagyobb ütemben jelennek meg, a HD DVD-nek több támogatója van, már ami az optikai meghajtók gyártóit illeti. Ez utóbbi felé dönti jelenleg a mérleg nyelvét az alacsonyabb előállítási költség is. Nem segíti a Blu-ray sikerét az sem, hogy a legyártott meghajtókat szinte azonnal felszívja a Sony Playstation 3 konzolja, azaz a játékgéptől független, PC-be szánt drive-ok vagy asztali készülékek számára már nem sok utánpótlás jut.

2007 és 2009 között tehát inkább a DV DVD-nek áll a piac, vélekedtek a piackutatók, utána viszont inkább a Blu-ray dominanciája várható. Ezek után ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, hogy melyik formátum lejátszóiba, médiahordozóiba érdemes befektetni (magánvéleményünk szerint a következő időszakban egyikbe sem, vagy pedig az olyan multiformátumú megoldásokba, mint ez vagy ez).Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp