Connect with us

Hirdetés

technokrata

A videojátékok fejlesztik az emberi látást

Smart home

A videojátékok fejlesztik az emberi látást

Nem megy kárba a Call of Duty 2-ben lövöldözésre „pazarolt” szabadidő.

A pörgős, akciódús játékok nemcsak a reflexeknek tesznek jót, állítja egy nemrég elkészült tanulmány. A Rochesteri Egyetem felmérése szerint azok, akik naponta legalább egy-két órát töltenek a CoD2, Unreal Tournament és hasonlóan gyors játékmenettel bíró szoftverekkel, egy hónap múlva jobb eredményeket érnek el egy látásvizsgálaton, a hasonló „kiképzést” nem kapott résztvevőkkel szemben. Ilyen teszteket végeznek egyébként a hagyományos szemészeti rendelőkben is, azaz a „csézők” a szemvizsgálatok során jobbnak bizonyulnak a hasonló fizikai adottságokkal rendelkező, ám „képzetlen” emberekhez képest.

Daphne Bavelier, az egyetem agykutatással és kognitív tudománnyal foglalkozó professzora szerint: „Az akciójátékok módosítják az agy vizuális feldolgozó-képességének módszerét. Mindössze 30 órányi játék után már jelentős fejlődés figyelhető meg a lövöldözők térérzékelésében. Ennek következménye, hogy a szemvizsgálatok során az ábrákat sokkal tisztábban látják, még akkor is, ha azok más szimbólumok közé vannak zsúfolva.”

Az egyetemen végzett kutatás során két csoportba osztották a résztvevőket. Feladatul azt kapták, hogy figyeljék és állapítsák meg az eléjük helyezett ábrán a „T” szimbólumok irányát. Az első csoportnak naponta egy órát kellett játszania az Unreal Tournamenttel (egyesek milyen komoly áldozatokat képesek hozni a tudomány fejlődéséért – a szerkesztő), míg a másik csoport szintén egy órás penitenciát kapott, de nekik a motorikus irányítást igénybevevő, ám vizuálisan kevésbé összetett feladatot jelentő Tetris-szel kellett foglalkozniuk.

Tapasztalatok
Körülbelül egy hónapnyi játék után az utóbbi csoport semmilyen fejlődést nem mutatott a teszt elvégzésénél, de az UT-vel játszók jóval könnyebben tudták megállapítani, hogy a „T” szimbólumok mely irányba mutatnak, mint 30 nappal korábban. „Ezek a játékok az ember látórendszerét egészen a határokig kihajtják, az agy pedig alkalmazkodik. Úgy tűnik, a tanulási folyamat kamatoztatható az élet más területein is.” – foglalta össze a kutatás eredményeit Bavelier.

A professzor lelkesen ecsetelte, hogy a vizsgálatok során nem csak a fókuszált, hanem a periférikus látás is fejlődött; pedig azt hitték, hogy a játékok ezt nem is fogják edzeni. Ez azt sugallja, hogy a látásproblémákkal küszködő emberek, például a tompalátású páciensek életminőségén talán javíthat egy speciális rehabilitációs szoftver. Arról azonban (még) nincs szó, hogy az orvos nemsokára „rutinszerűen” felírná a napi legalább egy óra CoD-ozást, és arra is érdemes figyelni, hogy az így szerzett előnyök ne váljanak semmissé a fokozott monitornézés hátrányos hatásai (kiszáradó szemek, elgémberedő izmok stb.) miatt.

Az eredmények egyébként újabb kutatásokra sarkallták az egyetemet, ahol most minden játékos álmát, egy 360 fokos látószögű, virtuális valóságot előállítani képes számítógépes labort hoznak létre.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés