Connect with us

technokrata

Testőr vagy kutya? Egy kártyapakli nagyságú eszköz olykor többet is tudhat…

Smart home

Testőr vagy kutya? Egy kártyapakli nagyságú eszköz olykor többet is tudhat…

Sokoldalú szenzor-rendszer tárgyak felügyeletére és személyek védelmére – GSM/GPRS kapcsolatban.

A barcelonai 3GSM Világkongresszuson (február 12-15.) mutatja be először a Siemens Automatizálás és hajtások (A&D) ágazata a világszerte alkalmazható, AySystem nevű GSM/GPRS megoldását. Ez a kommunikációs alapkészülékből (Ay terminal) és egy web-interfészből (Portal AyPilot.com) áll, amely centralizált biztonsági és monitoring alkalmazásokra, valamint az alapkészülékek konfigurálására és felügyeletére szolgál – és nem nagyobb egy pakli kártyánál. A rendszer Java-technológiára épül, és mind a magán-, mind a vállalati szférában alkalmas személyek védelmére és tárgyak felügyeletére.

Az alapkészülékben integrált szenzorok hőmérsékletet, hangerőt és saját mozgást érzékelnek, és GMS/GPRS rádiós hálózaton üzenetet küldenek, amint egy beállított küszöbérték átlépését észlelik. Az alapértékek beállítása a web-interfész (portál) segítségével történhet csakúgy, mint a szenzorok mérési adatainak lekérdezése, elemzése és ügyfél-specifikus alkalmazásokba való integrálása. Az alapkészülék akkora, mint egy pakli játékkártya, és a web-kapcsolaton kívül saját érintős funkciós billentyűkkel, egy nyomógombként használható nagy display-jel és szirénázni is tudó hangszóróval van felszerelve. Vészhívásokat – akár telefonhívás, akár SMS üzenet formájában – gombnyomással lehet kioldani. Oda-vissza kapcsolatban is lehet vele telefonálni, illetve SMS üzenetforgalmat bonyolítani. A kezelő szervek segítségével a készüléket a felhasználója web-kapcsolat nélkül, helyben is be tudja állítani. Ez a magánhasználatra jellemző, szemben a központi távvezérlésű professzionális használattal. Ügyfél-specifikus alkalmazásokban az alapkészülék AySnapOn bővítő modulok rápattintásával egészíthető ki, és Java-technológiával programozható. Ilyen bővítő lehet egy GPS helymeghatározó modul, vagy a biztonsági funkciót kibővítő kamera.

Az alkalmazási lehetőségek sokfélék. Egyrészt az Ay-felhasználó a saját intuíciója alapján, a készüléket maga kezelve könnyen és gyorsan indíthat akciót, például vészhívást rádiós összeköttetésen keresztül – vannak gyerekek, törékeny személyek, illetve őrszemélyzet, vagy külszolgálaton lévő munkatársak számára kifejlesztett alkalmazások. Másrészt a beépített szenzorokra alapozott felhasználási lehetőségek skálája is széles, kezdve egyedi tárgyak/objektumok megfigyelésétől teljes járműparkok felügyeletéig bezárólag. A nyílt interfész alkalmazása révén az AySystem a mobilszolgáltatók számára rövid termék-bevezetési időt és alacsony induló beruházási költséget tesz lehetővé. Skálázhatósága (a készülék bővíthetősége illetve a Java kliens-szerver megoldás) révén a rendszer együtt nőhet az igényekkel.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle