Connect with us

technokrata

Románia a kalóz Windows-okon épült újjá

Smart home

Románia a kalóz Windows-okon épült újjá

A román elnök maga ismerte el, hogy az ország IT-ipara sehol nem lenne a kalóz Windows szoftverek nélkül.

A Reuters értesülései szerint Traian Basescu, Románia államfője maga ismerte be a Microsoft vezér Bill Gates-nek, hogy az ország IT-iparága sehol sem tartana, ha korábban nem lett volna lehetőségük hozzájutni a Windows szoftverek kalózváltozataihoz. Az elnök a bukaresti globális műszaki központ megnyitóján találkozott a redmondi vezérrel, és itt tartottak közös konferenciát. Ennek során derült ki, hogy Romániában a fiatalabb generációkat a kalózszoftverek segítették a számítástechnika felfedezésében. Vélhetően a térségben nem egyedül, ámbár ilyen nyíltan egyik ország sem vállalta fel „sötét múltját”.

Basescu közlése szerint a 10 évvel ezelőtti kalózkodás egyfajta befektetésnek tekinthető Románia és a Microsoft között mostanra felépült baráti kapcsolatába. Bill Gates a tudósítók szerint külön nem kommentálta a bejelentést, ami nem is meglepő, hiszen minden bizonnyal nem számított egy ilyen nyílt beismerésre. És habár a szoftverkalózkodás keleti szomszédunk gazdasági fejlettségének növelésében bizonyára jelentős szerepet vállal(t), Gates ennek ellenére nem állhat egyetlen olyan ország pártjára sem hivatalosan, amely a cége által fejlesztett és előállított alkalmazások illegális használatát fordította népe javára.

Románia 10 évvel ezelőtt vezette be a szoftverkalózkodást megszüntetni hivatott rendelkezéseit, ám ezeket a szabályokat igazán komolyan csak az EU-ba való belépés közeledtével kezdték alkalmazni. Letartóztatások csak az utóbbi időben történtek, jellemezően legtöbbször akkor, amikor a szoftverkalóz nem kívánta megvesztegetni a helyi hatóságokat. Nem meglepő tehát, hogy a hazai állapotokhoz képest közel kétszer magasabb a szoftverkalózkodási szint (az összes program mintegy 70 százaléka illegálisan van feltelepítve az országban).Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle