Connect with us

Iszapfolyammá változik Mordor

Smart home

Iszapfolyammá változik Mordor

A Peter Jackson által oly sokszor megörökített új-zélandi vulkán krátertava kilép medréből.

A Gyűrűk ura Végzet-hegyeként oly sokszor látott lenyűgöző és fenséges új-zélandi Ruapehu vulkán kráterében található tó az előrejelzések szerint tengernyi sáros vízzel árasztja el a körülötte fekvő területeket az elkövetkező hetekben. A New Zealand Herald úgy tudja, hogy a Tongariro Nemzeti park fő látványosságáról olvadó hó feltöltötte a krátertavat vízzel, az összegyűlt csapadék szintje mindössze másfél méterre van a kráter szájától.

Az Északi Sziget legmagasabb hegye a Ruapehu a maga 2.797 méterével, otthont adva két nagy síparadicsomnak is. A tudósok szerint, a főleg vulkáni hamuból és törmelékből álló iszapfolyam elkerülhetetlen, mivel a meleg időjárás megolvasztotta a havat, a víz pedig összegyűlt a tóban. „Február-március környékére vártuk az olvadást” – mondták a szakértők.

Az új-zélandiak számára nem ismeretlen az a jelenség, amikor a Ruapehu kráterét kitöltő tó vize hirtelen kilép medréből. 1953-ban, mikor a Wellington-Auckland expressz éppen áthaladt a Wangaehu folyó hídján, a gleccserek olvadékával összekeveredett, vulkáni törmelékekkel teli iszapfolyam elsöpörte a szerelvényeket, 151 ember életét követelve. Azóta kövekből és kavicsokból gátat emeltek, hogy eltérítsenek mindenféle iszapömlést a folyótól.

A tűzhányó legutóbb 1995-ben és 1996-ban tört ki, éppen, mikor Peter Jackson a Gyűrűk urát forgatta a Tongariro nemzeti parkban.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom