Connect with us

Vészhelyzet: egyre több a széndioxid a levegőben

Smart home

Vészhelyzet: egyre több a széndioxid a levegőben

Hiába csökkentik CO2 kibocsátásukat az olyan gyártók, mint a Sony, vagy az IBM, a légszennyezés a megacity-k problémája is – állítja egy Siemens által támogatott tanulmány.

A széndioxid jóval gyorsabban halmozódik a légkörben, mint ahogyan azt a tudósok megjósolták. A világ több, különböző mérőállomása is rekordértékeket meghaladó CO2 koncentrációt mért 2006 folyamán. A Guardian szerint ez nem jelent más, mint hogy jóval kevesebb időnk maradt, az emberiségnek jóval előbb kell szembenéznie az éghajlatváltozás hatásaival.

A szakértők tanácstalanok a csúcsérték miatt, mert a feltételezések ellenére az emberi kibocsátás korántsem egyenletes mértékű. Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb a Föld terhe: az esőerdők, a talaj és a vizek egyre kevésbé képesek megbirkózni ekkora mennyiségű széndioxiddal. David Hofmann, az US National Oceanic and Atmospheric Administration szakembere szerint nem tudják megmondani, hogy mi okozta a gáz idő előtti felhalmozódását.

Mint ismeretes, az emberi CO2 kibocsátás nagyjából felét a természet újra felszívja, ám a tudósok szerint az átlaghőmérséklet emelkedésével ez a képesség csökkeni fog.

Peter Cox, az Exeter University klímaváltozással foglalkozó szakembere elmondta: „Progresszív kibocsátásunkkal hatalmas lökést adtunk az éghajlatváltozásnak, mert egyre több széndioxid marad a levegőben. Ez még inkább gyorsítja a változást, hamarosan kemény árat fizetünk érte.”

Mint ismeretes, néhány gyártó (többek között az IBM, a Polaroid, a Nike, a Tetra Pak és a Sony) a WWF-vel kötött Climate Savers elnevezésű megállapodás részeként mind a gyártási folyamatok, mind a termékek vonatkozásában vállalta, hogy csökkenti széndioxid-kibocsátását.

Mennyire szempont?
Az egyre inkább előtérbe kerülő „megacity”-kben az infrastruktúra bővítése gyakran elsőbbséget élvez a környezeti érdekekkel szemben (főleg a fejlődő országokban), annak ellenére, hogy a „zöld” témák központi szerepet játszanak a várostervezésben. Ez csupán egy a 25 globális megacity, összesen 522 döntéshozójának megkérdezésén alapuló tanulmány megállapításai közül. A kutatást a GlobeScan és a MRC McLean Hazel végezték a Siemens támogatásával. Az eredményeket először a Davos-ban megtartott Világgazdasági Fórumon mutatták be. Az áttekintésbe bevont nagyvárosokban a közlekedés élvezi a legmagasabb prioritást, és a légszennyezést tekintik az első számú környezeti problémának. A megkérdezettek 71%-a a tömegközlekedésben látja (az egyéni járművekkel szemben) a mobilitás iránti igény és az autóforgalom növekedésével együtt járó légszennyezés konfliktusának feloldási lehetőségét. Úgy vélik, hogy a magánszektornak jelentős szerepet kell kapnia olyan nagyvárosi infrastruktúrákban, mint az energia, a víz, a közlekedés és az egészségügyi ellátás; több mint 70%-uk vélekedik úgy, hogy a PPP (public private partnership) ígéretes lehetőség erre.

„Ha a nagyvárosok sikerrel teremtik meg az összhangot a vonzó gazdasági lehetőségek, a tiszta környezet és a lakosok életminősége között, akkor régiójukban a növekedés motorjává válhatnak és jó eséllyel vehetnek rész a globális versenyben” – mondta Davos-ban Dr. Klaus Kleinfeld, a Siemens AG elnöke és CEO-ja.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom