Connect with us

Jogosítás: bármilyen formátumban korlátlan mennyiségű hangfelvétel másolható

Smart home

Jogosítás: bármilyen formátumban korlátlan mennyiségű hangfelvétel másolható

Éves átalánydíjjal megvehető a másolási jog.

Illusztris kis társaság gyűlt össze január közepén a MAHASZ-nál: Hamvai P.G., DJ Junior, Ötvös László és Spigiboy érkeztek meg befizetni a másolási jogdíjat. A MAHASZ új, 2007-re érvényes tarifái közül mindannyian az éves átalánydíjat választották, amelyből a DJ Szövetség – Magyar Lemezlovas Egyesület tagjaként 25% kedvezményt is kapnak.

„Ez egy teljesen vállalható díj és kényelmes megoldás” – nyilatkozta a szakmában négyük közül talán legrégebben dolgozó Ötvös László. „Én évtizedek óta vásárolom és cipelem a bakelitlemezeket. Egész egyszerűen elfáradtam. Továbbra is megveszem őket, mert igazi értéket jelentenek, de sok olyan buli van, amire annyi lemezt kell vinni, hogy az ember egyszerűen nem győzi. Ezért mindent kimásolok CD-re is, legyen meg összegyűjtve kényelmes, könnyebb formában. Ennyi pénzt bőven megér a kényelmesebb munka.”

Az éves átalány megfizetésével a DJ-k bármilyen formátumban (CD, számítógép, DVD, stb.), korlátlan mennyiségű hangfelvételt másolhatnak és használhatnak.

„A korábbi években rengeteg lemezt jogosítottam darabonként, nem kevés pénzért” – veszi át a szó Hamvai P.G. „Bár ezt sokan nem tudták rólam, de nem különösebben érdekel. 🙂 Viszont mivel én szeretem, ha egy CD-n csak egy zene van, mint egy igazi maxin, ezért nem csak drága, de nagyon körülményes is volt a CD-nkénti jogosítás. Ez az átalány nagyon jó megoldás. Annyi írott lemez van nálam, amennyit akarok, felmutatom az igazolványt a matricákkal, és semmit nem kell magyaráznom. Pedig aztán mindenki tudja, hogy tudok ám beszélni, ha kell… :)”

„Igen, ezzel én is így vagyok” – teszi hozzá DJ Junior. „Megpróbálhatnám kidumálni, ha jönne egy ellenőrzés, sőt, lehet, hogy hozzánk, a mi helyeinkre jó ideig pont nem jönnek a hatóságok ellenőrizni. Na de mi van, ha mégis? Semmi garancia nincs rá, hogy ha eddig nem voltak, holnap sem jönnek. És semmi szükségünk arra, hogy a buli közepén félórákat kelljen magyarázkodni vagy később ügyvédhez járkálni, hogy az majd úgyis elintézi… Nyugodtan szeretünk dolgozni. Ez bőven megér ennyit.”

Ez a bizonyos „ennyi” évi 60 ezer forintot jelent (ebből jár a 25% kedvezmény a DJ Szövetség tagjainak), amely összeg befizetése után a diszkósok egy igazolványt (kártyát) kapnak, rajta az év megfelelő negyedéveihez tartozó 1-1 darab hologrammos matricával. Eme névre szóló (az Egyesület tagjai számára fényképes és egyben rengeteg vásárlási kedvezményt is biztosító) igazolvány felmutatásával a lemezlovas már igazolta is, hogy írott lemezei után megfizette a jogdíjat, és már mehet is tovább a buli.

„Mindenkinek tisztában kell lennie egyrészt a törvényekkel, másrészt azzal, hogy a zene sincs ingyen, azt is emberek hozzák létre a munkájukkal. Mi, diszkósok a munkánkkal a diszkók tulajdonosait juttatjuk jövedelemhez, ezért pénzt kérünk. A mi jövedelmünk pedig a zenéből származik, amiért szintén fizetnünk kell azoknak, akik megcsinálták. Egyre gyakrabban előfordul persze, hogy mi magunk, DJ-k készítünk saját zenéket, és játsszuk is egymás zenéit. Ezek után a zenék után nekünk is jár jogdíj, amit a MAHASZ – ezt zenekészítőként, hangfelvétel-kiadóként is tapasztalhattam – évente ki is fizet nekünk” – meséli a nemcsak DJ-ként, hanem a Dancemix Records lemezkiadó vezetőjeként is tevékenykedő Spigiboy.

„Ráadásul régóta mondtam már, hogy ez az átalány a jó megoldás, és örülök, hogy ezzel a MAHASZ is egyetért. Így bármikor, bármilyen zenét kiírhatunk, és már játszhatjuk is. A saját zenéket sem kell magyarázni az eljáró rendőröknek, amire sok DJ hivatkozni szokott, amikor nem akar jogdíjat fizetni. Azt úgysem hiszi el senki, hogy valakinél mondjuk ötven írott lemezen csak a saját zenéi vannak. Így viszont nincs olyan probléma sem, hogy negyvenötön van matrica, mert fizetett utána jogdíjat, a másik ötről meg el kell magyarázni, hogy azokon saját zenék vannak. Az átalánydíjnak köszönhetően nem kell matrica a lemezekre, nem kell magyarázkodni, használhatjuk az egymástól kapott, még meg nem jelent zenéket, a bootlegeket, bármit” – tette hozzá Spigi.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom