Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vakon a természeti katasztrófákban

Smart home

Vakon a természeti katasztrófákban

A Földet megfigyelő műholdak felújításra szorulnak.

Miközben egyre több küldetést terveznek a Marsra és a Holdra, a kutatók megfeledkeznek arról, hogy a Földön élő embereket leginkább érintő nehézségek legalább ennyire fontosak. A National Research Council szerint ugyanis a Föld környezeti állapotát és éghajlatát monitorozó amerikai műholdrendszer igencsak felújításra szorul, különben a jövőben nem lesz alkalmas pontos előrejelzéseket adni a hurrikánokról, viharokról, és téli szélvészekről. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a NASA-nak még legalább 17 műholdat kéne fellőnie 2020-ig bezárólag. Jelenleg a NASA-nak és a NOAA-nak 25 szatellitje van pályán, amelyek kifejezetten a környezeti mérésekkel és megfigyelésekkel foglalkoznak, ám a legtöbbjüket már jó pár éve nyugdíjazni kellett volna.

Richard Anthes, a szervezet társelnöke szerint az emberi történelem kritikus korszakát éljük, mikor a Földet agyonterheli az eddig soha nem látott méreteket öltött népesség.

Az amerikai National Academies szakemberei szintén figyelmeztetést adtak ki, miszerint 2010-re a Földet megfigyelő műszeres szatellitek 40 százaléka kiesik a forgalomból. A NOAA büdzséje egy milliárd amerikai dollár évente, amit csak a meteorológiai műholdakra fordíthat. Az űrhatóságok szakértői szerint 2020-ig, évi három milliárd amerikai dollárral lehetne az alapvető szintre fejleszteni a rendszert.

Az ELTE meteorológiai tanszékének honlapján az áll: az első meteorológiai célokra tervezett műholdat (TIROS, Television Infrared Observation Satellites) 1960. áprilisában állította a NOAA Föld körüli kvázipoláris pályára. A következő műhold, melyet 1978-ban környezeti kutatási céllal bocsátottak fel, a TIROS-N nevet viselte, s egyben prototípusként szolgált egy több évtizedet átölelő műholdcsaládhoz. A NOAA és a NASA közösen indította egykor, és bocsátja pályájukra még ma is ezt a sorozatot, melynek első tagja a NOAA-6 volt 1979-ben, utolsó tagja pedig a NOAA-N´ lesz, várhatóan 2008-ban.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés