Connect with us

technokrata

Feketelistára kerülhetnek az erőszakos játékok

Smart home

Feketelistára kerülhetnek az erőszakos játékok

A Medal of Honor különböző elváltozásokat okozhat az agyban – képekkel!

Feltételezhetően összefüggés van az erőszakos videojátékok és egyes gyerekek, fiatalok brutális magatartása között. A BruxInfo információja szerint az EU teljes területén betilthatják az erőszakos videojátékokat: az igazságügyi miniszterek az eddigieknél szorosabb koordinációt szorgalmaznak az ezen játékokat sújtó nemzeti tilalmak terén. Mivel az EU-nak lényegében nincs hatásköre ezen a területen, az igazságügyi miniszterek egy központi nyilvántartó felállítása mellett döntöttek, mely a különböző tagállamokban betiltott játékokat fogná lajstromba. „A gyermekek védelmének nem lehetnek határai” – hangoztatta Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos, a kezdeményezés egyik legfőbb támogatója és elindítója. A német elnökség ígéretet tett arra, hogy tanulmányt készíttet a különböző nemzeti szabályozásokról, mely Brüsszel reményei szerint az első lépés lehet a harmonizáció felé.

Mint ismeretes, az Indianapolis-ban található Indiana University School of Medicine szakemberei tanulmányt készítettek az erőszakos videojátékok hatásairól. Megállapították, hogy az agresszív játékokat játszó fiatalok esetében utóhatás figyelhető meg az agy különböző funkcióiban, így például csökken azon terület tevékenysége, mely a koncentrációért vagy az önuralomért felelős.

A kutatást vezető Vincent P. Mathews professzor szerint, a durvajátékokkal játszók agytevékenységére hatással lehet foglalatosságuk, igaz, csak rövidtávon. A tanulmány készítése során 30 perces erőszakos (Medal of Honor: Frontline), valamint erőszakmentes (Need for Speed: Underground) játék után mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) alá vetettek 44 tinédzserből véletlenszerűen választott alanyokat.

Az fMRI az apró anyagcsere-változásokat méri az agy aktív területein. Ezek a képeken a színes részek. A két csoport között nem volt különbség reakcióidő és pontosság között, ám a képek tanúsága szerint az eltérő játéktípusok esetében eltérő agytevékenység figyelhető meg. Az erőszakos játékokkal játszók esetében az agy azon része, amely az önuralomért, a koncentrációért, és a gátlásokért felelős, jóval kisebb aktivitást mutatott, mint az erőszakmentes játékosoké.

Az eredmények:Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle