Connect with us

Nukleáris energiát az otthonokba!

Smart home

Nukleáris energiát az otthonokba!

Az uniós polgárok nem riadnak vissza az alternatív energiaforrásoktól.

Az Eurobarometer közvélemény-kutatásának eredményei szerint az Európai Unió polgárai körében népszerűek a megújuló energiaforrások. Nagy részük támogatja alkalmazásukat, ám csupán csak minden ötödik vélekedik a nukleáris energiáról is hasonlóan.

A bizottsági felmérés adatai azt mutatják, hogy Európa lakosságának 80 százaléka a napenergiát hasznosítaná legszívesebben, 71 százalék pedig a szelet fogná munkára. Elsősorban a dánok szavaztak erre a két energiaforrásra: 95, illetve 93 százalékuk szeretné valamelyik alternatívát. Mint ismeretes, a napenergia rendszerek előnye, hogy nem szennyezőek és lehetővé teszik, hogy mindenki maga termelhesse meg a saját elektromos áramát. A szélenergia is zöld energiának tekinthető, mivel a környezetre gyakorolt hatása elenyésző a fosszilis, vagy nukleáris erőművekéhez képest. A szélerőművek nem szennyezik a levegőt, ezáltal nem segítik elő az üvegházhatás kialakulását. Azonban mint minden energiatermelési folyamat, ez is hatással van a környezetre, ám tájképi hatása mégis sokkal kedvezőbb, mint mondjuk a százhalombattai kéményeké.

A nukleáris energia már nem ennyire népszerű az EU-s polgárok körében: a megkérdezettek 20 százaléka támogatja az atomenergia hasznosítását, 37 százalék ellene van, 36 százalék pedig megosztott volt a témában. Az osztrákok 80 százaléka ellenzi az efféle energia felhasználását, emellett a görögök 73 százaléka és a ciprusiak 70 százaléka szintén kifogásolja az atomenergia felhasználását. Ezzel szemben a svédek 41 százaléka, a szlovákok és a litvánok pedig egyaránt 37 százalékban támogatják.

A felmérésből egyébként az is kiderült, hogy míg a válaszadók 54 százaléka nagyon fontosnak tartaná az energiatakarékosságot, addig csak minden ötödik megkérdezett (21%) mondta azt, hogy tényleges tesz is valamit ennek érdekében.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom