Connect with us

technokrata

Tévék szerves anyagból

Smart home

Tévék szerves anyagból

Az OLED TV-k jövőre kezdik meg hódító útjukat.

A plazma és az LCD televízió mára közismert lett, mint a katódsugárcsöves kialakítást leváltani hivatott új technológia. Vannak azonban másfajta technikák, melyek előbb-utóbb szintén harcba indulhatnak a vásárlók kegyeiért. Ilyen például az általunk korábban már említett SED TV, melyet sajnos jogi problémák miatt nem tudott a mostani CES-n bemutatni a Toshiba és a Canon. De ide lehet sorolni az OLED-es kialakítású televíziókat, melyek – a Sony szerint – 2008-ra komoly piachódító útra indulnak a TV-kben.

Howard Stringer, a vállalat vezérigazgatója, és Stan Gasgow, a Sony elnöke egy, a Las Vegas-i elektronikai kiállításon adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy nincs már olyan messze az OLED-es tévék korszaka, mint hinnénk. Ezt bizonyítandó, a multinacionális vállalat be is mutatott egy 27 colos (67,5 centiméteres) panelt (több kisebb méretű példány mellett), mely már erre a technológiára alapulva volt képes mozgóképek megjelenítésére.

Az OLED-del azonban még elég sok munka van, és ezt nem tagadta a két cégvezető sem. A Sony nem véletlenül nem jelentett be még erre alapuló, kereskedelmi forgalomban kapható termékeket, hiszen a nagyméretű kijelzők tömegtermelése még nem végezhető gazdaságosan. Érdemes azonban kísérleteket folytatni vele, mivel a fénykibocsátó dióda anyagának lumineszkáló természetéből adódóan nincsen szüksége háttérvilágításra, szemben az LCD-s készülékekkel. Ez további méretcsökkenést eredményez, és nem mellesleg jótékony hatással van az energiafogyasztásra is (ami a 40-50 colos és afölötti mérettel bíró paneleknél jelent majd igazán nagy előnyt).

Annak ellenére, hogy OLED-es tévét még nem lehet kapni, a kijelzőtípus már jó ideje piacon van. Kis méretben ugyanis gazdaságosan állítható elő – az új MP3 lejátszók és mobiltelefonok javának kijelzője ilyen technológiával készül.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom