Connect with us

Nem kell benzin az új autóba

Smart home

Nem kell benzin az új autóba

Elektromos Volt a General Motors-tól.

A General Motors múlt héten bejelentette elektromos autójának felélesztését. Az új tervezésű Volt működéséhez nincs szükség benzinre, erejét egy következő generációs akkumulátorból, az E-flex rendszerből nyeri, mely utántölthető egy apró fedélzeti egység segítségével. A gyártó elmondása szerint, amikor a telep lemerül, egy háromhengeres turbófeltöltő motor állandó sebességgel pörög annak érdekében, hogy elektromosságot létrehozva feltöltse az akkumulátort. A motor nem vesz részt közvetlenül a hajtásban, kifejezetten csak az újratöltést szolgálja. Az autó az előzetes becslések szerint egy töltéssel közel 65 kilométer megtételére lesz képes, miközben 1.890 liter benzint takarít meg évente.

Az új fejlesztés a sikertelen EV1 projektből csírázott, melyet a GM 1996-ban indított, és 2003-ban be is fagyasztott. Egészen addig az akkumulátoros kupékból csupán néhány száz darabot gyártottak, és többek között hatalmas előállítási költségük miatt csupán bérbe adták őket, de egyetlen darabot se értékesítettek. A program lezárását követően pedig nagy részüket meg is semmisítették. Többen is bírálták a gyártót tevei felhagyása miatt, a környezetvédők pedig kifejezetten tiltakoztak a kísérleti elektromos járműprogram megszüntetésével. A GM reméli, hogy a Volt túltesz az EV1-hez fűzött reményeken.

A két jármű közötti különbség, hogy az új modellnek jóval nagyobb az utastere, az akkumulátora hosszabb élettartamú, és kisebb méretű, valamint magasabb az utazósebessége is.

Míg jelenleg a piacon elérhető tiszta (vagyis csak annak nevezett) és hatékony járművek mind hibrid gépezetek, azaz benzin-elektromos meghajtásúak (tehát nem null-kibocsátásúak), addig a Volt E85-ös üzemanyaggal működik majd, ami 85 százalék etilalkoholt és 15 százalék benzint tartalmaz.

A projekt keretei között megvalósulandó újdonság egyelőre a koncepcióautó kategóriába tartozik, a végső verzió még nincs benne a három éves tervben sem.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom