Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ legnagyobb LCD TV-je

Smart home

A világ legnagyobb LCD TV-je

Mit tud a 108 colos győztes? És mi a gyártó titkos fegyvere? Részletek a cikkben.

Az utóbbi időben szinte hónapról hónapra változott a legnagyobb LCD TV cím tulajdonosa – ezúttal a Sharp Electronics vallhatja magát büszke győztesnek. A gyártó ugyanis a mai nap folyamán, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) bejelentette nemrég elkészült, 108 colos, 270 centiméteres (!) képátlójú folyadékkristályos televízióját. És habár az ilyen óriási kijelzőjű TV-kre nagyon kicsi a kereslet, a presztízs sokat hozhat a konyhára. A készülék áráról egyelőre nem érkezett információ, de biztosra vehető, hogy az a széleskörű, nyári debütáláskor nem lesz 10 ezer dollár alatt.

A 108 inches LCD TV egyben jelzés is a plazmakijelzőknek. Eddig ugyanis a plazmatévék uralták a legnagyobb látható képméretű televíziók piacát, ám a Sharp mostani bejelentésével a plazmákat „másodrendűvé” fokozta le a méret növelését célzó harcban. Amint az Toshihiko Fujimoto, a Sharp vezérigazgatója megjegyezte, a készülék nagyobb felbontást is nyújt, mint amire az óriás plazma TV-k képesek, ráadásul azoknál kedvezőbb fogyasztási paraméterrel is rendelkezik. Persze azért a plazmák sincsenek nagyon elmaradva: a kategória legnagyobbja 105 colos képátlóval bír.

Fujimoto szerint nem kérdés, hogy az LCD technológiáé a jövő. Amint azt a Sharp igazgatója a CES-n megjegyezte, a 40 colos és afölötti kategóriában kezd a mérleg nyelve a folyadékkristályos kijelzők felé billenni. Ezt a kijelentést támasztják alá az LCD tévék iránti keresletnövekedés adatai is. Míg 2005-ben 42 millió ilyen televíziót adtak el szerte a világon, addig tavaly ez a szám majdnem elérte a 70 milliót (69,7 millió körül alakult a 2006-os LCD TV értékesítés). Fujimoto, a Displaysearch kutatására támaszkodva nem félt kijelenteni, hogy 2010-re a folyadékkristályos elven működő kijelzővel szerelt tévék eladása 130 millió közelébe fog felfutni.

A Sharp titkos fegyvere az a nyolcadik generációs gyár lehet, melyet Japánban, Kameyama városában hoztak létre. A gyárban alkalmazott technológia révén csökkent az előállítási költség: a hatodik és hetedik generációs gyártástechnika még csak két-három 52 colos panel létrehozását tette lehetővé, mivel kisebb üvegtáblát kellett alkalmazniuk a japán mérnököknek. A kameyamai üzemben azonban hat darab 52 colos LCD készíthető, nagyjából ugyanakkora ráfordítás mellett. A gyár ráadásul már majdnem fél éve, 2006 augusztusában megnyílt; azóta havi 15 ezres darabszámban ontja a paneleket – ez az érték ráadásul ettől a hónaptól kezdve megduplázódik. És a fejlesztés itt nem áll meg: a Sharp azzal számol, hogy 2008 márciusára már dömpingszerűen, havonta 90 ezres tételben fogják készíteni ebben a gyárban az üvegtáblákat az LCD televíziókhoz.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés