Connect with us

Hirdetés

technokrata

Varázsdeszka a Sony-tól

Smart home

Varázsdeszka a Sony-tól

A Segway-hez hasonló gördeszka-szerű járművet szabadalmaztat a vállalat.

A Sony olyan motorizált gördeszkát jegyeztetett be, amely a testsúly mozgatásával irányítható. A jármű előre és hátrafelé is megy, valamint jobbra és balra is kanyarodik, a haladás iránya attól függ, merre mozdul el a vezető az egyensúlyi helyzetéből.

Az elképzelések szerint a jármű hasonló lesz ahhoz, az egyensúlyozás erősítésére szolgáló, jelenleg főként a fitnesz területén alkalmazott, a cirkusz világából jól ismert eszközhöz, mely nagyon egyszerű felépítésű: egy hengerre helyezett deszkáról van szó. A különbség „csupán” annyi lesz, hogy kettő vagy annál több, mozdulatokkal irányítható elektromotorokat tartalmaz majd. A jármű természetesen leáll bizonyos szituációkban, például ha leesik róla használója.

A megoldás nagyon emlékeztet a Segway kétkerekű személyszállítójához. Ez esetben szintén a test súlypontjának áthelyezésével (előre-hátra dőléssel) lehet szabályozni a mozgató elektromotorokat, emellett az eszköz dőlését lézeres giroszkópok érzékelik, amelyek az információkat a motort vezérlő számítógépbe juttatják.

Mint ismeretes, 2006. szeptemberében néhány Segway-nél működési hiba lépett fel: a forgatónyomaték nem bizonyos esetekben az ellenkező irányba hajtotta a kerekeket, esést okozva ezzel.

Emlékezetes volt Bush elnök nagy esése is 2003 nyarán. A gyártó természetesen üzemhibára fogta a nagy bukfencet.

Ez alapján a Sony azt fontolgatja, hogy akár kettőnél több kereket alkalmaz majd a szerkezetbe a jármű stabilitásának javítása érdekében.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés