Connect with us

Autóba építhető alkoholérzékelőt fejleszt a Toyota

Smart home

Autóba építhető alkoholérzékelőt fejleszt a Toyota

Autókba szerelt alkohol-detektálón dolgozik az autókonszern.

A Toyota egy olyan autós rendszeren dolgozik, amely távol tartja az ittas vezetőket az utaktól. Az autógyárnál jelenleg is folyamatban van a fejlesztés, amely révén a gépkocsik képesek lesznek felismerni, és magából a járműből akár ki- vagy bezárni az alkoholt fogyasztott sofőröket. A hírek szerint a világ második autógyártója a 2009-es esztendő végére megjelenik az innovatív rendszerrel szerelt járművekkel a piacon.

Az érzékelőrendszer opcionálisan választható extraként jelentkezik majd a kínálatban. A Toyota bízik abban, hogy az összes autómodelljébe beépíthető lesz a rendszer, amint a gyártási költségek lecsökkennek. Az új technológiával szerelt új autók mindaddig nem indulnak el, amíg az izzadást elemző szenzorok azt érzékelik, hogy a sofőr véráramában alkohol van.

Akinek ez még nem elég: a Toyota rendszere mindemellett arra is képes, hogy értékelje a vezető vezetési stílusát. Egy beépített kamera révén könnyen fény derül az abnormális jelenségekre, az ugyanis a gépkocsivezető pupillájának állapotát is figyeli. Ha túl tág a szembogár, vagy bármi rendellenességet tapasztal a rendszer, az autó lelassul, majd megáll.

A Toyota mellett több más autógyár is kísérletezik egy olyan rendszer kidolgozásán, amely képes felismerni, hogy a vezető kellően józan-e a biztonságos vezetéshez. Az Amerikai Egyesült Államokban például gyújtásblokkoló rendszerrel előzik meg az ittas vezetést. Ez a megoldás egy olyan eszközt takar, amely a sofőr leheletének alkoholfokát méri egy műszerfalba épített szeszszenzor segítségével. Az autó így csak akkor indul, ha a vezetésért felelős személy odahajolt, lehelt, és a kiértékelt adatok megfeleltek az előírásoknak.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom