Connect with us

Nem sokáig dobol az elemes nyuszi

Smart home

Nem sokáig dobol az elemes nyuszi

Egy új technológiának köszönhetően a szívritmus szabályozók elem nélkül is működnek.

Angol kutatók kifejlesztették a szívritmus szabályozók egy olyan sorozatát, amely a test mozgása során termelt hőt használja fel a működéshez. Amikor a pacemaker tulajdonosa mozgást végez, a hőenergiát egy mikrogenerátor elektromossággá alakítja, így biztosítva a szerkezet zavartalan működését.

Mint ismeretes, a bőr alá ültetett készülék egy igen hosszú élettartamú elemet tartalmaz, amely a szükséges elektromos impulzusokat előállító apró áramkört táplálja. Ezek az elemek élettartama általában 10 vagy annál több év, ám a megfelelő működés miatt a szívbetegek gyakran elfelejtik rendszeresen ellenőriztetni a műszert. Az elem gyengülése esetén a pacemakert cserélni kell, ez pedig a beültetéshez hasonló beavatkozással történik.

Az új technológia hatalmas előrelépést jelent az orvostudomány fejlődésében azáltal, hogy csökkenti az olyan sebészeti beavatkozások számát, amelyeken csupán az elemcsere miatt kell átesniük a betegeknek. Bár a kutatók szerint a technológia még nem tökéletes, mindenesetre jóval megbízhatóbb áramforrás, mivel az emberi test által termelt hőenergiát hasznosítja.

Mindazonáltal, akár egy évtizedbe is telhet, amíg ezek a mikrogenerátorok végleg átveszik az elemek helyét, és elsődleges erőforrásokká válnak, akár a szívritmus szabályozásban, akár más területeken.

A kutatóprojekt költsége körülbelül egymillió font volt, a brit Kereskedelmi és Ipari Minisztérium mellett a Zarlink Semiconductors is támogatta.

Arról egyelőre még nem esett szó, hogy mikor kerül az eszköz tesztelési fázisba, vagy egyáltalán kértek volna már rá engedélyt. A BBC szerint a kutatás a maga megfelelő irányba halad.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom