Connect with us

technokrata

Közeljövő(?) a Media Marktban

Smart home

Közeljövő(?) a Media Marktban

Csinos hostess-ek, rengeteg LCD és plazma – szabad bejárás a Pólus Centerben zajló kiállításra.

A múlt hét végén nyílt meg az a kiállítás az észak-pesti bevásárlóközpontban, melynek a helyi Media Markt ad otthont. A rendezvény alapötlete nagyszerű húzás – amint arra neve is utal, a közeljövő technikai újdonságai szerepelnek (szerepelnének) a kínálatban. Egy-két szokatlan megoldást láthat is az érdeklődő: például a mozgásérzékelő rendszerrel felszerelt virtuális focipályát a Dynamindtól (hazai fejlesztés), vagy a 3D-s megjelenítésre képes televíziókat. Illetve csak egyet: a Grundig készüléke napokkal később is rendületlenül dolgozott, de az LG megoldása a pénteki, újságíróknak tartott hivatalos bemutatót követően megadta magát a (közeljövő) technika ördögének. Legalábbis vasárnapi, családi eseménynek titulált látogatásunkkor már nem üzemelt a készülék.

Emellett rengeteg „hagyományos”, kétdimenziós kijelzőt tekinthet meg az érdeklődő. Az jó kérdés, hogy ezek vajon miért a jövő technikái, mikor java részüket kapni – és nincs is nagy tolongás irántuk. Igaz, erről többnyire nem a technikai paraméterek tehetnek; a cikkíró is szívesen látná a 165 centiméteres képátlójú Panasonic plazmatévét a nappalijában – annak 3,8 millió forintos ára azonban elég elrettentő. Nem hinnénk, hogy ez a közeljövőben elterjedne az otthonokban. Ahogy a szintén a Panasonic által bemutatott Blu-ray lejátszó sem, mely ugyancsak borsos áron kerül majd az ősszel forgalomba. Addig legalábbis elég valószínűtlen a „kék forradalom”, azaz hogy a magyar háztartásokban elterjedne a technológia, amíg a rivális HD-DVD-vel való konkurálás (és a magas árak) miatt a vásárlók a kivárásra játszanak.

Kisebb érdekességek is helyt kaptak a kiállításon: például a Sanyo által nagyképűen a 21. század akkumulátorának titulált energiaforrása. Ami igaz, az igaz, az Eneloop fantázianevű készülék egyedi a maga nemében: a cég képviselőjének elmondása szerint vásárlás után rögtön használható, és töltöttségét hosszú (használaton kívüli) időn keresztül is képes magas szinten tartani. Azt azonban őszintén reméljük, hogy 10 év múlva nem a nikkel-metálhibrid akkumulátorok jelentik még mindig az energiatárolás csúcsát (pláne nem 50 év múlva – igen, az még mindig a 21. század lesz). Dicséretes viszont, hogy az eszköz megalkotása során a környezetbarát gondolkodásmód vezette a mérnököket.

Helyet kapott a kiállításon az Igo is, mint a navigációs rendszerek egyik legismertebbike – a GPS-megoldással az elkövetkező pár hétben egy teszt erejéig mi is foglalkozni fogunk. Aztán meghallgathattuk a Creative termékeit, melynek HN700-as fülhallgatója igen meggyőző képességgel (és ehhez képest mindössze 12 ezer forintos árral) igyekezett elnyerni a cikkíró kegyeit (sikerrel). Az úgynevezett aktív zajtalanítás (active noise cancellation) révén ugyanis a környezeti zajok kiszűrésével jóval halkabb hangerő is elegendő kedvenc zenéink hallgatásához.

A péntekig látogatható rendezvényre annak ellenére érdemes elmenni, hogy a közeljövőből ízelítőt nem igazán kapunk. Akit viszont elbűvöl a sok plazma és LCD kijelző látványa, az semmiképp sem fog csalódni – akit pedig a csinos, néha még lengén is öltözött hostess-ek vonzanak, annak szintén ott a helye. Külön érdekesség, hogy közülük némelyik nem csak mosolyogni tud (és hívni a kevésbé megnyerő, ám sokkal informáltabb férfi szakembert), hanem képes is a kiállított termékeket marketingszöveg nélkül bemutatni.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom