Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardver- és szoftvertemető: 2003-as állapotok

Smart home

Hardver- és szoftvertemető: 2003-as állapotok

Ez a harmadik év, amikor a Wired magazin vaporware listáját közreadjuk, azaz kiderül, hogy mely alkalmazásokat, termékeket vártak leginkább tavaly, ami végül még sem készültek el.

A vaporware, mint fogalom a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek ezzel a lehetőséggel, mert van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.
Duke Nukem Forever
A Wired magazin már hét éve megszavaztatja olvasóit, hogy döntsék el, mely termékek és szolgáltatások tartoztak a vaporware fogalmába az elmúlt évben. Nos, így történt ez idén is (még ha kicsit megkésve is), a tavalyi lista pedig a következőképpen néz ki:

Immáron helyezés nélkül, külön életműdíjjal jutalmazták a Duke Nukem Forever játékot (3D Realms). A Lifetime Achievement Awardot elnyerő, a gyakorlatilag lassan a vaporware fogalom szinonimájává váló játékot még 1997-ben jelentette be a kiadója. Az azóta eltelt fejlesztési időszak olyan hosszúra nyúlt, hogy a szoftverre vágyakozók már olyan vicces jelzőket is ráaggattak, mint a Duke Nukem Whenever vagy a Duke Nukem If Ever. Scott Miller, a 3D Realms vezérigazgatója tavaly arra a kérdésre, hogy vajon a következő évi listán is bajnokok lesznek-e, nem kívánt válaszolni. Talán előre tudta, hogy igen?

9. Amiga OS 4.0 (Amiga) – Talán véletlen, talán nem, de a számítástechnika hőskorával egybeforrt név tavaly is ugyanezt a helyezést tudhatta magának; igaz, akkor a régóta ígérgetett számítógép kapcsán. Időközben maga a vas megjelent, de az operációs rendszer még mindig várat magára.

8. Wrist PDA (Fossil) – Még a 2002-es Comdexen mutatta be a Fossil a csukló PDA-ját, mely akkor el is nyerte a show legjobbja díjat; az Amazon hamarosan el is kezdte az előrendeléseket felvenni az eszközre. Kereskedelmi forgalomba azonban nem került, mivel a fejlesztő megszüntette a sorozatot.

7. HDTV TiVo (TiVo) – 2003. januárjában a TiVo megígérte, hogy digitális videofelvevő készülékei támogatni fogják a high-definition (HD) TV-t az év végére – ez azonban nem valósult meg.

6. RealPC (FWB) – Az egyik legérdekesebb tagja a listának az FWB 2003-ban bejelentett RealPC-je, mely tulajdonképpen egy x86-os emulátor (lenne) a Macintosh számítógépekhez. Ennek alkalmazásával a PC-s programok olyan gyorsan futhatnának az Apple komputerein, mint eredeti környezetükben. Később azonban kiderült, hogy egy sort sem kódoltak le a programból.

5. Wi-Fi SD Card for Palm (SanDisk) – Az eszköz megjelenését először 2003. márciusára ígérte a SanDisk, majd májusra, később augusztusra csúsztatta ezt az időpontot. Ezt aztán az év hátralevő részében minden hónapban előadták.

4. Team Fortress 2 (Valve) – 1998-ban a Valve megígérte a játék hamarosan bekövetkező megjelenését. Nos, öt és fél évvel később még mindig fejlesztési fázisban található a szoftver (ha a Duke Nukem 4ever megjelenik, ez veheti tőle át az életműdíjat). A TF2 egyébként tavaly óta egy helyet lecsúszott, így újból a tavalyelőtti negyedik pozíciót tudhatja magáénak.

3. Phantom Gaming System (Infinium Labs) – Ez egy olyan konzol és online szolgáltatás (lenne), mely internetes játékot, Internetről letölthető játékokat és frissítéseket ígér szélessávú Internet-kapcsolaton keresztül. A floridai fejlesztő szerint a rendszer a leggyorsabb, legjobb játékrendszer lesz a piacon. Már ha megjelenik valaha az életben, hiszen sokan úgy vélik, hogy a cég és a Phantom csak egy szép elképzelés. Ugyanakkor az Infinium Labs jelentése szerint azon dolgoznak, hogy a rendszer és a hálózat tavaszra álljon. Nos, hamarosan ki fog derülni, mi az igazság.

2. Fallout 3. (Black Isle Studios) – A második helyre is egy játék került, melynek megjelenésében azért még sokan reménykednek. A futurisztikus, atomcsapás következtében kihalttá vált Földön zajló cselekménysorozat két része már szép sikert aratott a szerepjátékot kedvelők körében. Igaz ugyan, hogy a harmadik epizódon dolgozó fejlesztőket az Interplay mind kirúgta, de a cég továbbra is élőként reklámozza a projektet.

1. Half-Life 2. (Valve) – A kiadó idén két játékkal is képviselteti magát a Wired magazin vaporware listáján, s az első helyet is sikerült megszereznie a tavaly nagy port kavart Half-Life második része által. Nagyon sokan ácsingóznak már ugyanis a szoftverre, melynek megjelenése még tavaly bekövetkezhetett volna (talán), ha fel nem törik a fejlesztők szerverét, s onnan nem lopják el a játék forrását. Ezt követően a Valve bejelentette, hogy átírják a programot, így egészen 2004. áprilisáig kell várni a megjelenésre.

Nos, ez volt a 2003-as lista. Bizonyára sokan örülnének, ha a fentiek közül néhány már nem lenne rajta a 2004-es lajstromon – reménykedni mindig lehet…



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés