Connect with us

technokrata

Hardver- és szoftvertemető: 2002-es állapotok

Smart home

Hardver- és szoftvertemető: 2002-es állapotok

A tavalyi év elején már közöltünk egy tízes listát, melyben a régóta várt, de meg nem jelent termékek és szolgáltatások közül a leginkább áhítottak szerepeltek. Érdekesség, hogy idén három korábbi helyezett még mindig szerepel a listán.

A vaporware, mint fogalom a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek ezzel a lehetőséggel, mert van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.

A vapoware sorrendet a leginkább várt termék vezeti, a listák jellemzője, hogy egyes elemei szívósan ragaszkodnak megszerzett helyükhöz. Azaz nyúlik az idő a bemutatásig, mint a rétestészta. Álljon itt elrettentő példával a Wired News ”legjobb” 10-es listája.

Utolsó, 10. helyet foglalja el a tavalyi hatodik, azaz a Silicon Film elektronikus filmrendszere. A cég digitális film technológiája lehetővé tenné, hogy egy közönséges kamera digitálissá váljék – ha elkészült volna.

9. helyen tartózkodik az új Amiga. A régi idők egyik, a C-64 után legkedveltebb számítógépének felújított változatát már három éve ígérgetik, egyes Amiga-rajongók által készített, magukat bennfentesnek tartó oldalak számos rendelést vettek fel rá – a hardver azonban sehol.

8. lett az Ubi Soft Shadowbane online szerepjátéka. Az apokaliptikus idők utáni korszakban játszódó RPG olyan régóta készül már (közel 5 (!) éve), hogy sokan Shadowwait néven hivatkoznak rá.

7. helyezést ért el a QuarkXPress, amelyet az Apple fanok a leginkább vártak a Mac OS X megjelenésekor. Őt közvetlenül egy igen nagy név, az GeForce FX nevű hardvere követi, amely a GeForce 4 utódja lenne, ha már megjelent volna. Ugyan a távol-keleti chipgyártó esküdözött, hogy még 2002 végén kapható lesz videokártyája, ez azonban nem valósult meg.

Master of Orion – egy név, egy legenda a körökre osztott stratégiai játékok között. Az első részt nem sokkal követte a sorozatnak igazi hírnevet adó második változat. A tempó tartását ígérő Infogrames azonban máig sem volt képes kiadni a játék harmadik részét.

4. helyre került a tavaly tavasszal beígért Ultra Personal Computer, azaz egy olyan feltuningolt PDA, amely Windows XP futtatására is képes. A 2002-es év végére bemutatni tervezett eszköz 1 GHz-es Transmeta CPU-t, 20 GB-os merevlemezt ígért, 1000 dollárnál alacsonyabb áron. A készülék ugyan sehol, de a specifikációk némileg szerényebbek, míg a tervezett ár magasabb lett.

3., azaz dobogós helyezést tudott elérni – bár ezzel az eredménnyel bizonyára nem fog dicsekedni a Valve Software – a tavaly még negyedik Team Fortress 2. része. Már 1999 óta hitegeti a reménykedő, leendő felhasználókat a kiadó – mindhiába.

2. lett a megjelenése után robbanásszerűen népszerűséget szerző Neverwinter Nights Mac és Linux alá szánt kliensprogramja. A program rajongói (köztük a Terminal szerkesztőségének színe java) a látványos grafika, a szerteágazó játékmenet és a csapatjátékos üzemmód miatt hamar szívükbe zárták a játékot. A nem Windows platformmal rendelkezők azonban csak ígérgetéseket kaptak – más operációs rendszeren is játszható verziót (még) nem.

Kicsit álljunk meg az első helyezett kihirdetése előtt – bár bizonyára többek már érzik, mi lesz az abszolút ˝győztes˝! A tavalyi második helyezett Warcraft III. végülis révbe ért a 2002-es év nyarán – mindenki nagy örömére, hiszen egy nagyon látványos valósidejű stratégiával gyarapodott a gyűjtők polca (és merevlemeze). Sajnos az első helyezettről nem lehet ezt elmondani, hiszen már 1997 óta csak népbutítás zajlik a program körül – amely nem más, mint…

…a Duke Nukem Forever. A játék igazán a harmadik résszel fogta meg az embereket: a ma már rondácska grafikájú programot elsősorban a hangulata (például Duke fergeteges beszólásai) adta el. A 3-D Realms szoftverének következő része azonban csak nem akar megjelenni – ezért már olyan vicces jelzőket is ráaggattak, mint a Duke Nukem Whenever vagy a Duke Nukem If Ever. A cég elnöke megértését tolmácsolta, amikor megkapta az első helyezésről szóló értékélést; a hosszas csúszást a minőségbe vetett folyamatos fejlesztésnek titulálta.

Ez volt a 2002-es év nagyon várt, de meg nem jelent termékeinek tízes listája, reménykedjünk, hogy azon szoftverek, melyek már több éve megtalálhatók a ranglistán, jövőre már lekerülnek – azaz még idén kezünkbe vehetjük.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek