Connect with us

technokrata

Hardver- és szoftvertemető: 2001-es állapotok

Smart home

Hardver- és szoftvertemető: 2001-es állapotok

Könnyen félholt állapotba kerülhet egy bejelentett, de piacra nem került termék. A tavalyi tízes listán is nagy nevek szerepelnek.

A vaporware, mint fogalom a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek ezzel a lehetőséggel, mert van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.

A vapoware sorrendet a leginkább várt termék vezeti, a listák jellemzője, hogy egyes elemei szívósan ragaszkodnak megszerzett helyükhöz. Azaz nyúlik az idő a bemutatásig, mint a rétestészta. Álljon itt elrettentő példával a Wired News ”legjobb” 10-es listája.

10. helyen az Indrema cég áll: bejelentése szerint tönkrezúzza a konzolipar nagyjait (Sony, Microsoft, Nintendo) nyílt forráskódú játékgépével. A rövid életű cég termékéről mindössze pár sajtójelentés látott napvilágot, mielőtt eltűnt volna a süllyesztőben.

Utolsó előtti helyre került a Cult of the Dead Cow (CoDC) által fejlesztésnek indult Peekabooty nevű dolog. Ennek célja a cenzormentes Internet megvalósítása lett volna, ha elkészül. Béke poraira.

8. helyen a mesterséges intelligencia áll: egyes (túl) optimista jósok szerint a számítógépek élettel teli szerkezetekké válnak 2001-re. Nos, a Spielberg féle A.I. filmen kívül semmi ilyesmi nem valósult meg tavaly (és várhatólag idén sem fog).

7. helyre a Digiscents iSmell nevű terméke került. Az iSmell számítógép közelivé hozta volna az illatokat és szagokat: böngészés közben a weblapon beállított illatot érezhette volna a delikvens. A terv egészen a prototípus létrehozásának fázisáig jutott, sikerült is néhány működő variánst produkálni, mikor a Digiscents egyszerűen csődbe ment (tavaly áprilisban).

6. lett a Silicon Film elektronikus filmrendszere. A cég digitális film technológiája lehetővé tette volna, hogy egy közönséges kamera digitálissá váljék. A bejelentéstől számított egy évvel később azonban még mindig nincs sehol a találmány.

A lista középső helyén áll a harmadik generációs (3G) vezetéknélküli hálózatok technológiája. A sokat ígérgetett, nagy sávszélességet megvalósító, mobil eszközöket folyamatos videó és audió adatokkal ellátó 3G technológia még várat magára. Legalábbis ami az általános elterjedtséget illeti.

Az első négy helyen rég várt szoftverek tartózkodnak, melyek még mindig nem jelentek meg. A 4. hely birtoklója a Team Fortress 2. része, melyet a Valve Software készít (már ha készíti egyáltalán). A dobogó legalján az OS X-hez fejlesztendő Photoshop áll. Az Apple nemrég debütált operációs rendszeréhez ugyanis az Adobe nagysikerű terméke még mindig nem készült el, holott az igény hatalmas.

A végére (vagy az elejére?) két játék maradt: második lett a Blizzard gondozásában igen-igen lassan készülő Warcraft III. Ez a szoftver már tavaly is előkelő helyet foglalt el a listán (mint ahogy a vérbeli stratégák képzeletbeli rangsorában is igen előkelő státusszal rendelkezik a második része). Hogy mikorra fog megjelenni? Ez a jövő titka marad.

A győztes pedig nem más, mint az 1997-ben először bejelentett (és azóta sem megjelent), mindenki által nagyon-nagyon várt, a korábbi részéről méltán elhíresült játékklasszis folytatása: a Duke Nukem Forever. A 3D Realms emberszimulátora már négy éve készítési fázisban tartózkodik, a néha meg-megjelenő képek láttán nagyon profi játékra számíthatunk – már ha elkészül egyáltalán. Scott Miller, a 3D Realms vezérigazgatója nem nagyon lepődött meg a győztes hely odaítélésétől: a lassúságot azzal indokolta, hogy olyat alkotnak, ami etalonnak fog számítani megjelenése után. Arra a kérdésre, hogy vajon a következő évi listán is bajnokok lesznek-e, Miller nem kívánt válaszolni…Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek