Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már megint tilosban járt a Microsoft

Dotkom

Már megint tilosban járt a Microsoft

Az Európai Bizottság szerint a Microsoft ismét versenyellenes magatartást tanúsított. Az ok ugyanaz: a böngészőválasztás hiánya.

A Microsoft korábbi vállalásai ellenére a Windows 7 egyik verziójában a felhasználók másfél éven át nem választhattak a telepítéskor szabadon, hogy melyik böngészőt szeretnék használni, ezért a bizottság szerdán írásban közölte kifogásait az amerikai vállalattal.

A Microsoft elismerte, hogy a Windows 7 operációs rendszernek a 2011 februárjában kiadott, 1-es szervizcsomaggal frissített változatában 2012 júliusáig valóban nem jelent meg a böngészőválasztást lehetővé tenni hivatott ablak. A bizottság 2009-ben, más böngészőfejlesztő cégek panaszát követően, versenykorlátozó hatásúnak találta a Microsoftnak azt a gyakorlatát, hogy a Windows operációs rendszerekben alapértelmezett böngészőként csak a Microsoft saját szoftvere, az Internet Explorer kap helyett. Ezt követően vállalták a redmondiak, hogy az Európai Unióban forgalomba hozott Windows operációs rendszerekben 2014-ig elhelyeznek egy olyan ablakot, amely a felhasználó számára lehetővé teszi, hogy több böngésző közül válassza ki azt, amelyiket használni szeretné.

A bizottság jelenlegi aggályait úgynevezett kifogási nyilatkozat formájában jutatta el az amerikai nagyvállalathoz, amelynek jogában áll reagálni a brüsszeli testület aggályaira írásban és szóbeli meghallgatást is kérhet. A bizottság esetleges büntetés kiszabásáról csak azt követően dönt majd, hogy a Microsoft is kifejtette álláspontját az ügyben. Ha a bizottság megállapítja, hogy a Microsoft megsértette a korábbi megállapodást és a piaci verseny szabályait, a kiszabott bírság a több mint 70 milliárd dolláros éves forgalmat lebonyolító vállalat bevételeinek tizedét is elérheti.

A bizottság a szerdán az októberi kötelezettségszegési csomagról is döntött, amelynek keretében 16 országgal szemben lépett új szakaszba a kötelezettségszegési eljárás, a testület 25 esetben fogalmazott meg úgynevezett indoklással ellátott állásfoglalást és 10 esetben fordult az Európai Bírósághoz. Magyarország nem szerepel az októberi kötelezettségszegési csomagban. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés