Connect with us

technokrata

Bemutatkoztak az Apple legújabb számítógépei

21.5iMac_27iMac_34R_GrnVlly_Flower_PRINT

Laptop

Bemutatkoztak az Apple legújabb számítógépei

Itt a 13″-es Retina MacBook Pro, az új iMac és a frissített Mac mini!

Bár sokak számára az Apple az iPhone, iPod vagy akár az iPad miatt ismerős, a cég  továbbra sem feledkezik meg számítógépeiről, sőt, a mai napon tartott rendezvényen a Mac Pro és a MacBook Air kivételével minden modellcsaládban mutatott be újdonságokat.

MacBook Pro:

Idén júniusban az Apple meglepte a világot a 15″-es Retina MacBook Pro-val. Kijelzője gyönyörű volt, vékonysága csábító, ára lélegzet visszafojtó, szerelhetősége elkeserítő.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy mind a négy kitételt megtartották, amikor az új 13″-es Retina MacBook Pro tervezésébe fogtak. Ahogy Phil Schiller az Apple Marketing alelnöke előadásában kifejtette, a 13″-es MacBook Pro a legnépszerűbb hordozható Mac, így nagy gonddal álltak neki az utód tervezésének. Mivel az egész gép lényege a Retina kijelző, így kezdeném ennek bemutatásával.

A felbontás 1280×800-ról négyszer nagyobbra 2560×1600 pixelre nőtt, ezzel jelenleg a második legnagyobb felbontású notebook a piacon. Pontosan a 15″-es verzió után. Ahogy a nagy testvér, ez IPS panelre váltott, így a képminősége a profik számára is vonzó lehet, ha egy kisméretű, hordozható gépet keresnek.  Processzora kétmagos i5 vagy i7 lehet, 2,5 vagy 2,9 GHz-es órajelen. Sajnálatos, hogy a kisebb verzió fix, 8 GB RAM-al érkezik, mely 2012-ben több mint elég, ám azok számára akik hosszú távra terveznek 2-3 év múlva már kevés lehet. Az integrált grafikus chip is fejlődött, mostmár Intel HD Graphics 4000 lapul a fém házban.  Akárcsak a MacBook Air vagy a 15″-es Retina MacBook Pro, ez a verzió is teljesen SSD-re váltott, így az alap 128 GB-tól akár 768 GB-ig bővíthetjük a tárhely méretét. Az akkumulátor idő változatlan, egy feltöltéssel akár 7 órán át is nélkülözhetjük a töltőt. Mindezek mellett egy vékonyabb, könnyebb, és talán mondhatom, hogy kecsesebb gép lett az új 13″-es Retina MacBook Pro, és lett ilyen úgy, hogy  nagy testvér csatlakozói megtalálhatók rajta. Így kapunk 2 darab Thunderbolt-, 1 darab HDMI-, 2  darab USB 3.0- és végül 1 darab jack kimenetet. A vékonyítás egyik legfőbb követelménye volt, hogy elhagyják a DVD írót, így ez meg is történt, ezentúl az Apple által kínált külső megoldással olvastathatjuk be régi lemezeinket. Az újdonság 569 990 Forintos áron már megvásárolható az Apple online boltjában.

iMac

Mac fronton a másik nagy újdonság a megújult iMac bemutatása volt. Az eddig kapható, már 3 éve piacon lévő számítógép alapos dizájn újításon ment keresztül, 80%-al vékonyabb lett, ezáltal még jobban illeszkedve az Apple-t mostanában elöntött vékonyítási hullámhoz. A készülék kerete 5 mm vékony, és a hátsó fele folyamatosan,  csepp alakban vastagodik.Mindezt úgy érték el, hogy a legtöbb belső komponensen vékonyítottak, így például az eddigi kijelzőnél 45%-al vékonyabb az új kiadás. Itt nem történt “Retinásítás”, a kijelzőhöz ilyen tekintetben nem nyúlt a kaliforniai vállalat.  A beépített hardverek is erősödtek, így már mindegyik processzor négymagos, legyen az akár i5-ös vagy i7-es, órajelük pedig 2,7 GHz-től egészen 3,2 GHz-ig terjedhet, természetesen pénztől függően.

Újdonság az ún. Fusion Drive, mely egy SSD és egy HDD előnyeit tudja egyben. Két változatban érhető el, a 128 GB-os Flash tárhely mellett 1 vagy 3 TB-os HDD foglalhat helyet. Alapesetben minden program az Flash meghajtón található, ám ahogy a rendszer elemzi, hogy a felhasználó milyen programokat használ, úgy változtatja,hogy az adott alkalmazás mely meghajtón foglaljon helyet. Természetesen sima SSD is választható, azok számára akiknek nincs szükségük akkora kapacitásra, ők legfeljebb 768 GB-ig válogathatnak.  A 21,5″-es verziónál a 8 GB RAM 16-ig bővíthető, a 27″-es verziónál pedig egészen 32 GB-ig. Frissültek az Nvidia videókártyái is, mostantól NVIDIA GeForce  GT 640M-től kezdve a GT650M-en és a GT660M-en át  egészen a GTX 675MX-ig választhatunk közülük.  Akinek elnyerte a tetszését az új iMac család, az csalódottan veheti tudomásul, hogy a 21,5″-es kivitel novembertől, míg a 27″-es decembertől lesz elérhető, 429 990 Ft-os kezdőártól.

 

Mac Mini:

A 2011 nyarán  bemutatott Mac Mini is frissült, ám itt senki ne számítson formai változásokra, minden maradt a régiben, a lényeg a felszín alatt található.  Továbbra is 3 kivitel közül választhatunk, kettő otthoni és egy szerver található meg a kínálatban. Az olcsóbbik egy kétmagos 2,5 GHz-es Intel i5 processzort tudhat magáénak, utóbbi két verzió pedig egy négymagos  2,3 GHz-esi7-es variánst.

Míg alapból 500 GB a beépített HDD mérete, addig a négymagos és szerver kiadásban egy 1 TB-os verzió foglal helyet, igaz a szerverben 2 db is található belőle. A beépített RAM mérete minden esetben 4 GB, ám igény szerint 16 GB-ig bővíthető.  Akárcsak a 13″-es Retina MacBook Pro-ban, itt is az Intel Graphics 4000 tölti be a grafikus chip szerepét.

 

További információ az Apple oldalán található.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle