Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ugrásszerű növekedést vár a Telenor a gépek közötti kapcsolatok terén

Dotkom

Ugrásszerű növekedést vár a Telenor a gépek közötti kapcsolatok terén

A gépek közötti kommunikáción alapuló M2M-technológia gyors hazai terjedésére számít a Telenor Magyarország: 2020-ra az így összekapcsolódó eszközök száma elérheti a 40 milliót hazánkban.

A technológia elsődleges alkalmazási területe jelenleg a GPS flottakövetés és biztonságtechnika, de a hatékonyabb egészségügyi ellátásban  is nagy szerepe van az önműködően kommunikáló eszközöknek. Az M2M-megoldások terén Magyarországon meghatározó szerepet betöltő mobilszolgáltató mindehhez kutatás-fejlesztési támogatást biztosít és együttműködik többek között a Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel.

A mobil adathálózatokon keresztül kommunikáló eszközök számának robbanásszerű növekedését prognosztizálják az elkövetkező évekre a Telenor Magyarország szakértői. Az okostelefonokon, táblagépeken és számítógépeken túl ma már egyre gyakrabban szolgáltatnak adatokat olyan céleszközök is, amelyek ipari, logisztikai folyamatokat figyelnek, illetve az egészségi állapottal kapcsolatos adatokat (például vérnyomás vagy vércukorszint) gyűjtenek. 2020-ra 15 milliárd ilyen készülék kapcsolódhat össze önműködően világszerte, hazánkban pedig 40 millió gépek közötti kapcsolatra számítanak az elkövetkező évtizedben. A Telenor Magyarország által üzemeltetett M2M kapcsolatok közel fele, mintegy 43 százaléka járműkövetésre, flottamenedzsmentre szolgáló eszközök kommunikációját segíti, de jelentős még a biztonságtechnika (20%), illetve a távleolvasás (17%) terén működő kapcsolatok száma is.

A gépek közötti kommunikáció az említett területeken nem csak a kiadások csökkentéséhez, ésszerűsítéséhez járul hozzá, de nagymértékben segíti az energiatakarékosságot, így a környezetvédelmi szempontok érvényesülését is. Ezen túl az M2M-megoldások megkönnyítik a felhasználók mindennapjait, legyen szó akár munkavégzésről, akár egészségmegőrzésről, illetve gyógyításról. A eszközök számára megbízható adatkapcsolat létesíthető a Telenor Magyarország hálózatán keresztül, így a mobilitás, illetve az esetleges földrajzi elszigeteltség sem jelent akadályt a valós idejű adatfeldolgozásban.

A fejlesztéseknek köszönhetően több olyan eszköz elérhető már Magyarországon is, amelyek a mindennapi életben kínálnak intelligens megoldásokat. Elsősorban az otthoni ápoltak, idős emberek biztonságát fokozza például az a telemedicina készülék, amely alkalmas az orvos, a mentők riasztására. A berendezések mind a Telenor Csoport M2M megoldásokra szakosodott Telenor Objects M2M keretrendszerére épülnek.

Termékeny terület az innovációnak

A Telenor Magyarország nagy hangsúlyt fektet a technológiában rejlő további lehetőségek kiaknázása érdekében az M2M-mel kapcsolatos K+F-tevékenységre, ennek érdekében együttműködik a Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel is.

„Több éves együttműködésünk során a Telenorral sikeresen ötvöztük a magas szintű iparági szaktudást és az egyetem által biztosított tudományos hátteret. A Pannon Egyetem matematikai algoritmusok fejlesztésével és optimalizációval járult hozzá a hatékonyabb gépek közötti kommunikációs rendszerekhez, melyeket ma biztonságtechnikai, logisztikai és egészségügyi rendszerekben is egyaránt használnak. Ahhoz, hogy ez a projekt ilyen eredményes volt, a szakmai tudáson túl a megfelelően kialakított szervezeti forma is hozzájárult.”– mondta el Dr. Friedler Ferenc, a veszprémi Pannon Egyetem rektora.

„Nyolc év alatt, több mint 26 ezer mérés után büszkén mondhatom, hogy a telemedicina és a biztonságtechnika területén meghatározó szolgáltatásokat fejlesztettünk a Telenorral. Együttműködésünk eredményeképp például ma már akár okostelefonon tárolhatjuk az orvosi leleteinket vagy az aktuális egészségügyi állapotunkat mérő adatokat is, melyeket egyszerűen megoszthatunk orvosunkkal.” – mondta el Dr. Gyimóthy Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés