Connect with us

Hirdetés

technokrata

Visszatért a böngészőtalálatokat átirányító trójai

Dotkom

Visszatért a böngészőtalálatokat átirányító trójai

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját. Az áprilisi lista érdekessége, hogy mindössze egy hónap után újra toplistás a JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai.

Az ezúttal hetedik helyet birtokló kártevő titokban módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kódja leggyakrabban különféle weboldalak HTML forrásába kerül beágyazásra.

Már a múlt hónapban sem volt kevés a JavaScriptes kártevők száma, most a korábbi háromhoz képest már négyen szerepelnek a listán. Így a Sicontact korábbi tanácsait továbbra is aktuálisnak és kiemelten fontosnak gondolja. A legfontosabb, hogy mindig legyen naprakész az operációs rendszerünk, az alkalmazói programjaink, továbbá ajánlott friss vírusirtóval és lehetőség szerint a weboldali szkriptek automatikus futását blokkoló böngésző kiegészítőkkel is ellátni rendszerünket a hatékony védekezés érdekében.
A Sicontact által vezetett antivírus blog áprilisi fontosabb posztjait áttekintve, az egyik legfontosabb téma volt az egyre gyakoribb OS X kártevők. A bejegyzésből kiderül, hogy a mai kártevők már szinte kivétel nélkül a pénzszerzésről szólnak, személyes adatok után kémkednek, jelszavakat és banki azonosítókat lopnak a bűnbandák részére, és ebben a küzdelemben a Mac tulajdonosok sem érezhetik már magukat biztonságban. Bankszámlájuk ugyanolyan vonzó célpont lett, számítógépük bizonyíthatóan alkalmas eszköz a botnetes támadásokhoz. Emiatt a szakemberek azt javasolják, érdemes antivírus programot használniuk már ezen a platformon is.http://antivirus.blog.hu/2012/04/23/miert_most_miert_en_miert_a_mac

A blog továbbá beszámolt egy olyan átverésről, amellyel Skype felhasználókat igyekeztek becsapni. A Skype Encryption nevű program a beszélgetéseink titkosítását ígéri ugyan, ám valójában egy hátsó ajtót nyit a rendszeren, és távolról kémkedve irányíthatóvá teszi fertőzött számítógépünket. A számítógépes kérdésekben kicsit járatosabbak már rögtön gyanút foghattak, hiszen tudható, hogy a Skype rendszere már alapból tartalmaz egy AES rendszerű titkosítást, amellyel a hang, videó és szöveges üzeneteket védik a lehallgatástól, így erre az ismeretlen, gyanús forrásból származó letöltésre gyakorlatilag nincs szükség.
http://antivirus.blog.hu/2012/04/25/skype_titkositonak_latszo_targy

Újabban nem telik el egy hónap sem, Facebook-os átverés nélkül. Erről számolt be a blog, egy áprilisi bejegyzésében. Egyrészt “Te melyik celebre hasonlítasz?” címmel tévesztették meg a gyanútlan felhasználókat, továbbá kaphattak figyelmeztető levelet, melyben azt állítják, valamilyen kényes fotó szerepel rólunk a Facebookon. Mindkét esetben érdemes óvatosnak lenni, és legyőzni a kezdeti kíváncsiságot, a kéretlen levelek .ZIP vagy .EXE mellékletei szinte minden esetben valamilyen trójai kártevőt rejtenek.
http://antivirus.blog.hu/2012/04/21/fenykepunk_a_facebookon_atveres

Az olyan Facebookos akciókba, ahol előbb lájkolni vagy ismeretlen alkalmazást kell telepíteni ahhoz, hogy egyáltalán megtudhassuk, miről is van szó, nem érdemes belemenni, hiszen egyikünknek sem hiányzik, hogy egy ismeretlen fejlesztő a mi nevünkben posztolgasson ismerőseink üzenőfalára.
http://antivirus.blog.hu/2012/04/10/te_melyik_celebre_hasonlitasz

Vírustoplista

 

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2012. áprilisában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 30.91%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebookos kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag oldalán.

 

1. HTML/ScrInject.B trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 6.75%, előző havi helyezés: 1.
Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

 

2. HTML/Iframe.B.Gen vírus
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 4.54%, előző havi helyezés: 3.
Működés: A HTML/Iframe egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Fertőzött weboldalakon keresztül terjed.

 

3. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 4.32%, előző havi helyezés: 2.
Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed. 

 

4. JS/Iframe trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 4.14% , előző havi helyezés: 6.
Működés: A JS/Iframe trójai egy olyan program, amely észrevétlenül átirányítja a böngészőt egy kártékony kódot tartalmazó weboldalra. A kártevő program kódja általában szabványos HTML oldalakon belül, annak belsejébe beágyazva található.

 

5. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 2.86%, előző havi helyezés: 4.
Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

 

6. Win32/Sirefef trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.95%, előző havi helyezés: 7.
Működés: A Win32/Sirefef egy olyan trójai, mely titokban és kéretlenül átirányítja az online keresőmotorok eredményét különféle adwareket tartalmazó weboldalakra.

 

7. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.86%, előző havi helyezés: –
Működés: A JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kártevő kódja leggyakrabban a weboldalak HTML beágyazásában található.

 

8. JS/Agent trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.55%, előző havi helyezés: 5.
Működés: A JS/Agent trójai internetes böngészés közben Internet Explorer, Mozilla Firefox vagy Opera alatt egy párbeszédablakot jelenít meg, melyben arra kéri a felhasználót, vásároljon meg különféle termékeket, szolgáltatásokat. Amennyiben a vásárlás valóban megtörténik, a kártevő eltávolítja magát a számítógépről. Elemzők szerint ez a fajta JavaScriptes kártevő nagy valószínűséggel egy másik kártékony program része lehet.

 

9. Win32/Dorkbot féreg
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.53%, előző havi helyezés: 9.
Működés: A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.

 

10. JS/Redirector trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.41%, előző havi helyezés: 10
Működés: A JS/Redirector trójai egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva kéretlen böngésző ablakokat jelenít meg, emellett hátsóajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról.

 

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés