Connect with us

technokrata

Hogyan cseréljünk akksit Macbook Air-ben?

IMG_9743

Laptop

Hogyan cseréljünk akksit Macbook Air-ben?

Lassan négy éve, hogy 2008-ban megjelentek az első Macbook Air-ek, és akárhogyan is óvtuk őket, vigyáztunk rájuk, bizony az akksi vagy már tönkrement, vagy hamarosan meg fogja adni magát. Így jártunk mi is, megmutatjuk, hogy hogyan kell újjávarázsolni a legendás almás gépet.

Az átlagos Macbook Air felhasználó két dologtól irtózik: a Windows-tól és attól, hogy a szeme előtt szedik darabokra a gépét, netán neki kell bármilyen hardveres javítást elvégezni a laptopon. Merthogy ők pont azért vettek Macbookot, mert csak használni akarják a technikát, na meg mert egyébként szép is.

Az a rossz hírünk, hogy mint minden számítógép, a Macbook, sőt, még a Macbook Air is öregszik, ezáltal hiába szoktattuk magunkat rá a konzumer-style életfelfogásra, most mégis megpróbálkoznánk azzal az ambivalens témával, miszerint csináld magad a Macbook Air akksicseréjét. Sőt.

A Macbook Air-ek akksija a tapasztalatok szerint valahol 400 és 500 töltési ciklus között adja meg magát teljesen, tehát amennyiben 300 felett járunk, úgy bizony máris komoly összegeket spórolhatunk meg a következő hónapokra a cikk továbbolvasásával.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy hány töltési ciklus van a gépben, az ingyenes istat PRO programot telepítsük (http://islayer.com/apps/istatpro/), mely a dashboard-on fogja mutatni többek között ezt az információs is. Az akksi cserére, illetve az ahhoz kapcsolódó egyszerűbb felújításokra, tisztításokra nincs szükségünk másra, mint

–          egy órás csavarhúzó készletre

–          sűrített levegőre

–          hűtőpasztára

–          és egy új akkumulátorra

Míg az első hármat szinte bármelyik elektronikai nagyáruházból párezer forintért cserébe be tudjuk szerezni, addig a Macbook Air akksi vásárlást illetően jobb, ha belekalkuláljuk, hogy – a válság általi just-in-time reneszánszaként – kb. két hét, míg bárhonnan megérkezik a rendelést követően az új akksi.  Mi a wpower.hu –ról rendeltünk, két hét volt, mire megjött, gyári Apple, bruttó 21ezerért.

Először is az Air hátulján lévő csavarokat kell kicsavarnunk a megfelelő méretű órás csavarhúzóval. Úgy tegyük el a csavarokat, ahogy kiszedtük őket, mert eltérő méretűek!

A hátlap a csavarok eltávolítását követően nagyon könnyen leemelhető, a nagy fekete az akksi, itt további kilenc csavart találunk, amiket el kell távolítani. Szintén rakjuk ki a csavarokat olyan alakzatban, ahogy kivettük őket, hogy tudjuk, hogy melyiket hova érdemes visszacsavarni majd.

Az akksit egy kábel rögzíti az adatlaphoz, ezt óvatosan húzzuk le a kivételkor, az új akksi berakásánál ennek a csatlakoztatásával kezdjük. Majd csavarjuk vissza a csavarokat a helyükre.

Ha már szétszedtük a gépet, akkor a sűrített levegős spray-jel, amit előzetesen beszereztünk, fújjuk ki a hűtőventillátorból a port. Ezt követően szintén érdemes a hűtőbordán lévő három csavart is kicsavarni, azt kissé felfelé mozgatni és megnézni, hogy az alatta lévő két processzoron mennyire keményedett már meg a hűtőpaszta.

A hűtőpaszta arra szolgál, hogy a lehető legjobban átvezesse a ventilátor általi hűtést a procikba, de ez 3-4 év alatt szinte teljesen kiszárad. Érdemes lekaparnunk egy fülpálcikával a megszáradt pasztát, majd az újat – amit jó esetben eleve egy injekciós tűben kapunk – szép egyenletesen eloszlatni a procik felületein, majd visszacsavarni a hűtőbordát.

Ezt követően a hátlapot gondosan visszaillesztve tudjuk bekapcsolni a gépet. Amit tapasztalni fogunk: megnövekedett akksi idő, a gép halkabb lesz, kevesebbet fog zihálni, „lélegezni” és ha eddig esetleg fagyott, akkor most már nem fog, lévén a processzor nem fog túlmelegedni az új paszta miatt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd