Connect with us

technokrata

Olasz iskolások tanítják az időseket számítógépezni

A_Plini_Montebello2dic09__21_

Dotkom

Olasz iskolások tanítják az időseket számítógépezni

Mintegy háromezer általános iskolás és gimnazista kapta a feladatot, hogy tanítsák meg a 65 év felettieket a számítógép használatára.

“Azt nem tudom, hogy a számítógép megváltoztatta-e az életemet, de az biztos, hogy kapcsolatban érzem magam a világgal. Kikerestem az interneten, hogy milyen betegsége van a férjemnek, ellenőrizni tudom a bankszámlámat, és a hírportálokat is olvasom” – mondta a sajtónak a harmadik generáció számára indított számítógépes tanfolyamok egyik hallgatója, a nyolcvanegy éves Maria Di Caro.

Több mint négyezer hatvanöt év feletti kapcsolódott be a Nonni su Internet (Nagyszülők interneten) elnevezésű oktatási programba. Összesen százötven iskolában indította el a számítógép használatát tanító tanfolyamot a Mondo Digitale (Digitális világ) alapítvány, amelynek szervezésében az utóbbi tíz évben tizenkétezernél is több idős diák sajátította el a webes ismereteket. A harmincórás kurzus a számítógép bekapcsolásával indul és a Skype használatával ér véget.

Az iskolák a termet adják, a diákok tanítanak, az idősek pedig igyekeznek tartani a fiatalok diktálta ritmust. “Az első, amit meg akarnak tanulni, az az e-mail használata. Azt hittem, unalmasak és lassabbak lesznek, de az idősek ugyanúgy az ösztöneiket követik, mint mi fiatalok, és ugyanúgy nem szeretik, ha azt hiszik róluk, hogy nem képesek valamire” – mesélt tapasztalatairól egy tizenhat éves komputeroktató. Tavaly a tizennyolc éves olaszok kilencven százaléka internetezett, a hatvan-hatvannégy év közöttieknek pedig egynegyede. Arányuk 2006-ban még csak tizenkét százalékos volt. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák