Connect with us

Hirdetés

technokrata

A PC remekül érzi magát, köszöni szépen

Dotkom

A PC remekül érzi magát, köszöni szépen

Míg mostanában a tabletek és az okostelefonok hatalmas üzletet generálnak, könnyű leírni a jó öreg PC-t. Pedig nem kéne, ugyanis az NPD csoport legújabb számai éppen az ellenkezőjéről tanúskodnak.

A tavalyi évben mind az asztali, mind a laptopok eladása közel 20%-al nőtt, akárcsak a bevételek, mely 14%-al lett több. A szállítások is 20%-al emelkedtek, állítja a piacot figyelő csoport.
Ezekben a számokban azonban érdekes értékek is akadnak az egészséges PC piacról, legalábbis az NPD ipari analitikusa Stephen Baker szerint. Például egy átlag laptop eladási ára 2011-ben közel 170.000 forint körül mozgott. Ez közel 5% visszaesés 2010-hez képest, de még mindig jobb 1%-al a 2009-es értéknél, ami a recesszió csúcsa volt.

Az asztali számítógépek még jobban teljesítenek. Az átlag eladási ár 120-140.000 forint körül mozog, ami 3%-al rosszabb, mint tavaly, viszont 2%-al jobb. mint 2009-ben.

Míg a viszonteladók inkább szeretik az árakat emelni, semmint csökkenteni, Stephen állítja, hogy a PC-s árak teljesen pozitív sztori a számítógép gyártóknak. „Egy ilyen stabil árazást találni bárhol az IT világban nagyon bonyolult dolog, de egy ilyen nagy horderejű üzletágban, mint a PC, rendkívül bámulatos”.

Míg a tavalyi évet egész jól zárták a számítógépkereskedők, az ideit még jobban fogják. Ez leginkább annak köszönhető, hogy rengeteg új notebook és PC.alkatrész jön a piacra. Bár a csinos és vékony Ultrabookok megprobálják elcsavarni az fogyasztók fejét a régi ormótlan notebookoktól, az új technológia jelenleg a többszöröse a hagyományos laptopoknak.

Mindennek a tetejében hamarosan érkezik a Windows 8, ami ígéretesnek bizonyul. A dolgo egyetlen szépséghibája csupán az, hogy még ma is a duplája a merevlemezek ára a thaiföldi árvíz előttinek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés