Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ASUS N75S – Helló, Góliát!

Laptop

Teszt: ASUS N75S – Helló, Góliát!

A héten került az itthoni nagykerek polcaira az ASUS otthonra szánt 17 collos laptopja, mely amellett, hogy méreteiben is óriási, belbecsben is igen komoly.

Az ASUS Magyarország jóvoltából hozzánk érkezett óriás a gyári ízléses, fekete dobozában jött meg hozzánk, a csomagban maga a gép mellett egy töltő és egy sub-woofernek kikiáltott, a géphez csatlakoztatható kis hangfal-szerűség lapult. Nem is vártunk egy percnél többet: a gépet azonnal működésre bírtuk és megnéztük, mi lakozik a majdnem 4 kilós otthoni pc-nek hívott Góliát laptopban.

Külsőségek

A gépet kézbe véve ami elsőre szembetűnik az az, hogy van benne anyag. Semmi műanyag érzet, semmi kompromisszum: egyszerűen olyan, mintha a gépet tudatosan legalább 6-7 éves használatra tervezték volna. A gépet megforgatva a magas fényű fekete borítás mellett a sok csatlakozó az, ami egyből feltűnik: két USB 2.0, két USB 3.0, kártyaolvasó, VGA és HDMI portok, hálózati csati, fejhallgató, mikrofon és a mélynyomó mini jack csatlakozója található rajta körbe. Baloldalon a Blu-ray lemezeket is lejátszani képes optikai meghajtó mellett a szellőzőnyílás található: itt lélegzik a gép.

Szüksége is van a levegőre, mert a gépbe pakolt i7-es processzor, 8 gigabájt memória és nVidia GeForce 555m grafikai meghajtás gyakorlatilag a ma létező legkomolyabb csúcstechnológiát vonultatja fel, ha nem is ultrakompakt méretben. Külön köszönet jár a tervezőknek egyébként a szellőzőnyílás baloldali elhelyezéséhez: nem alul van, hogy az ágyra téve „megfőzzük” a gépet és nem is jobboldalt, hogy a jobbkezes többség keze megfőjön egy nyári délutánon az egeret markolászva a gép mellett.

A gép külcsínéhez kapcsolódó egyetlen hátrány talán a billentyűzet: az ezüstszínű, numerikus billentyűkkel is ellátott tasztatúra egy kicsit mintha dimenzióiban túlnőtte volna magát, normális méretű PC-s billentyűzet után sokkal nagyobb utat kell megtennie az ujjunknak 1-1 szöveg begépelésekor, mint azt már az elmúlt 20 évben megszoktuk. Itt, ezen a ponton érdemes majd a modellfrissítéskor az ergonómikusoknak hozzányúlni a tervekhez.

Bekapcsolva

A laptopot kinyitva az előbb említett óriási billentyűzet és egy annál még nagyobbnak tűnő, gyönyörű, nagy fényerejű, full HD-s ledes kijelző tárul elénk. Bekapcsolva a gépet pár másodperc alatt elindul az ASUS saját operációs rendszere, mely funkcióiban körülbelül egy Playstation 3-as szoftverének felel meg, kinézetében azonnal inkább a Windowshoz hasonlít.

A saját oprendszerből – ahol leginkább képes, zenés és videós multimédiás tartalmak lejátszására van lehetőség – a jobb alsó sarokból tudunk a Windows-ra váltani, mely 30-40 másodpercnyi gondolkodást követően már elénk is tárul. A kezelést tekintve sok újdonságot nem hoz az ASUS: a billentyűzeten lévő gyorsgombok mellett talán a touchpad jobboldali simogatásával elérhető görgetés az, amit érdemes említeni. Ehhez kapcsolódóan talán egy hiányérzetünk lehet még a géppel kapcsolatban: egy egér az alapcsomagban, mellyel azért sokkal inkább kezelhető még mindig egy laptop, mint touchpaddel.

Pár óra használat, illetve a tesztidőszak alatt tapasztaltak azt mutatták, hogy az akksi egyszerre a gép gyenge és erős pontja, ha ez egyáltalán szempont egy otthoni felhasználásra szánt laptop esetén. Ugyanis mindössze 2 órát bír, de tapasztalataink szerint két hetet is elbír készenléti állapotban. Magyarul, a gépet elég körülbelül kéthetente ki- és bekapcsolni, mellyel okafogyottá válik a Windows bootolási idejének lemérése. Annál is inkább, mert az i7-es proci és a 8 gigabájt RAM ellenére, egyértelműen látszik, hogy habár a gép architektúrája kiváló, maga a Windows nem használja ki túl hatékonyan az erőforrásokat, ami egyes szoftverek még így is lassú betöltődéséből fakad.

Bang & Olufsen hangzás

Az ASUS N75-ös multimédiás funkciói közül a gyönyörű kijelző mellett a zene az, ami a érzékszerveinkre komoly hatást gyakorol. A mini jack dugón keresztül a géphez csatolt mini mélynyomó és a gépben lakozó Bang & Olufsen hangszórók, ha nem is ultrahangosan, de annyira szépen szólnak, hogy ilyet laptopból még nem nagyon hallottunk. A zenékben a magas, közép és mély hangok nagyon szépen elválnak egymástól, egyszerűen az audio-élménynek semmi köze nincs az eddig laptopoknál tapasztaltakhoz. Természtesen ez nem azt jelenti, hogy a gép felveszi a versenyt 1-1- külső hangfal- és erősítőszettel, de integrált megoldásból mi ennél jobbat és szebbet még nem láttunk.

A videók és játékok az erős videókártyának – és a procinak meg a memóriának – köszönhetően természetesen mindenféle akadástól és szaggatástól mentesen futnak a gépen, így emiatt is az N75-ös tökéletes helyettesítő terméke bármilyen otthoni PC-nek. Ráadásul könnyen el is vihető.

Verdikt

Az ASUS Góliátja otthoni és üzleti felhasználásra is – főleg egy külső billentyűzettel és egérrel- több mint tökéletes, hátizsákos, laptop táskás, sokat mászkálós üzletembereknek azonban – miután közel 4 kiló – nem ajánlott. Igazi nagykutya, kiskereskedelmi árát még nem ismerve ár/értékben olyan 300.000 Ft lehet az, amiért azt mondanánk, hogy ajánljuk.



Szólj hozzá!

További Laptop

ASUS N75S

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - komoly teljesítmény
  - csendes működés
 
  Kontra:  
  - a fényes kijelző annyira nem színhű
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 17,3"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: 16:9 FULL HD LED kijelző, fényes"
  • eszköz mérete: 426 x 290 x 393 mm
  • tömeg: 3400 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® Core™ i7 2670QM/2630QM
  • memória: DDR3 8 GB
  • háttértár: 640 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD/ MS/MS Pro Duo/ MMC
  • portok: 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, LAN, HDMI, VGA, Jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1,3 megapixel
  • hangkártya:: Bang & Olufsen ICEpower®
  • videókártya: NVIDIA® GeForce® GT 555M 1GB/2GB DDR3 VRAM
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: Bluray / DVDRW
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: nincs
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0 (A2DP)
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Genuine Windows® 7 Ultimate / Professional / Home
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6 cellás 5200 mAh akkumulátor
  • tapasztalat: 3 óra
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés