Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kapható már a Samsung Chromebook

Laptop

Kapható már a Samsung Chromebook

A Samsung megkezdte a Google által kifejlesztett Chrome OS operációs rendszeren futó Netbook számítógépek értékesítését Németországban.

A Chrome OS a Google Chrome internet böngésző alapján kifejlesztett leegyszerűsített operációs rendszer, amely másodpercekkel a bekapcsolás után üzemkész állapotba hozza a
számítógépet és szemben a hagyományos Windows, Mac OS és Linux operációs rendszereknél alkalmazott megoldással a “Chromebook” számítógépeknél a programokat nem az operációs rendszer, hanem a böngésző nyitja meg.

A Samsung Chromebook WLAN internetes kapcsolattal 400 euróba kerül, mobiltelefon UMTS modemmel együtt pedig 450 euróba. A tajvani Acer néhány héten belül mutatja be a saját kisebb és olcsóbb Chromebook modelljét.

A Chromebook használatához állandó internet kapcsolatra van szükség, mivel a gép “számítógépes felhőben” futtatja az alkalmazásokat. A gép egy virtuális felületen Windows programok futtatására is képes. A Google hónapokon belül lehetővé teszi olyan alkalmazások, mint a gmail, a Googlemail, a Google Docs internet kapcsolat nélküli használatát is.

A Google mintegy 5000 Chrome böngészőre optimalizált alkalmazást kínál online értékesítési portálján, közöttük például az “Angry Birds” játékot is.

A Google elsősorban a vállalati és az oktatási piacon remél sikereket a Chromebook számítógéptől, mivel a számítógépes felhőben dolgozó gép karbantartása rendkívül olcsó és egyszerű, a biztonsági- és programfrissítések telepítésével a felhasználónak nem kell törődnie. A Google rendszer architektúrája a vírustámadások ellen védve van, mivel az alaplapra épített TMP Trusted Platform Module hardver elem segítségével a gép minden egyes bekapcsoláskor ellenőrzi a rendszer integritását. Amennyiben az ellenőrzés veszélyt tár fel, a számítógép a rendszer szoftver egy biztonságos, memóriába beégetett verzióját indítja el.

A Chromebook nem rendelkezik hagyományos merevlemezzel, az adattárolási feladatot a gépben Flash-memória áramkörök (SSD, Solid State Drive) látják el. Az SSD tárolókapacitása azonban mindössze 16 Gigabyte, míg a modern laptop készülékeknél, például az Apple MacBook Air gépnél az SSD tárolókapacitás akár 256 GB is lehet. Ezek a készülékek azonban az 1500 eurós árkategóriába esnek, ezért a 400 eurós Chromebook gépeket nem lehet velük összehasonlítani.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés