Connect with us

technokrata

DOStalgia a Közlekedési Múzeumban

02101

Laptop

DOStalgia a Közlekedési Múzeumban

Harminc éve jelent meg az IBM első személyi számítógépe, az Intel 4004 processzorral működő 5150-es modell, a ma is használt Windows alapú személyi számítógépek ősét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum DOStalgia című kiállításán láthatja a közönség.

A leghíresebb személyi számítógép mellett több ritka relikviát, köztük az első valódi mikroprocesszort és egy korai e-könyv olvasót is bemutatnak a múzeum pénteken megnyílt időszaki kiállításán. A korai e-könyv olvasót Charles Simonyi ajándékozta édesapjának, Simonyi Károly fizikus professzornak.

Az IBM, az Intel és a Microsoft kooperációjának eredményeként létrejött IBM PC minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépe 1981. augusztus 12-én jelent meg. Ettől számítva az IBM rendszerével kompatibilis asztali számítógépeket hívják PC-nek.

Az Intel 4004 processzor és az első IBM modell mellett az IBM Displaywriter elektronikus írógép és az első magyar gyártású IBM-klón, a Proper is bemutatkozik.

A személyi számítógép megjelenése előtt tíz évvel készült el az első mikroprocesszor, az Intel 4004, amely egy új generáció kezdetét jelentette az informatika világában. Az 1971-ben piacra dobott 4004-es mikroprocesszorral összehasonlítva a 2011-es Intel processzorok négyezerszer gyorsabbak és működtetésükhöz akár négyezerszer kevesebb energiára van szükség. Az új generációs processzorokban már olyan technológiák egyesülnek, amelyek a
felhasználók számára látványosabb megjelenítést, nagyobb teljesítményt és hosszabb üzemidőt biztosítanak.

Az első mikroprocesszor 2300 tranzisztorból épült fel, ma már több mint 2 milliárdnál tartunk” – közölte a kiállítás kapcsán Leslie L. Vadász, a világ első mikroprocesszorának vezető konstruktőre.

A múzeum Nagy Károly magángyűjtő együttműködésével rendezi a kiállítást, amely 2011. december 24-ig lesz látható.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom