Connect with us

technokrata

Az Apple forradalmasítja a videoszerkesztést

Laptop

Az Apple forradalmasítja a videoszerkesztést

Az Apple bejelentette a Final Cut Pro X, a világ legnépszerűbb professzionális videoszerkesztő szoftverének forradalmi újdonságokkal szolgáló új verzióját.

A szoftver teljesen új oldalról közelíti meg a videoszerkesztés folyamatát a Magnetic Timeline funkcióval, mely egy rugalmasan változtatható, sávok nélküli munkaterületet biztosít a szerkesztéshez; az automatikus tartalomelemző funkcióval, mely importáláskor a felvétel típusa, adathordozója és szereplői szerint kategóriákba rendezi a tartalmat; illetve a háttérben futó feldolgozással, amely mellett a felhasználó zavartalanul végezheti munkáját. A modern, 64 bites architektúrára épült Final Cut Pro X a Mac App Store áruházban vásárolható meg 239,99 eurós áron.

„A Final Cut Pro X szoftver a Final Cut Pro óta a legnagyobb előrelépés a professzionális videoszerkesztés terén” – mondta Philip Schiller, az Apple nemzetközi marketingért felelős alelnöke. „Az alkalmazást a világ legelismertebb filmvágói is kipróbálhatták – és leesett az álluk.”

„Egészen elképesztő az, amit az Apple a Final Cut Pro szoftverrel megalkotott” – mondta el véleményét Angus Wall Oscar-díjas vágó. „A Final Cut Pro X hihetetlenül korszerű és gyors, ám ami a legfontosabb, hogy hagyja kibontakozni a felhasználó kreativitását, miközben aktívan gondoskodik a munka valamennyi technikai részletéről.”

A Final Cut Pro X legfontosabb eleme a Magnetic Timeline, a filmvágás újszerű, sávokat nem használó módja, melyen a felhasználó teljesen szabadon helyezheti és rendezheti el filmrészleteit úgy, hogy azoknak a többi részlet azonnal helyet ad. A Clip Connections funkcióval a film kulcsrészleteihez hozzákapcsolhatók olyan egyéb elemek, mint a főcímek vagy hangeffektek, így áthelyezésüket követően is tökéletes szinkronban maradnak. A film összetartozó részletei pedig egyetlen összetett klipbe egyesíthetők, amely azután egy részletként szerkeszthető. A korszakalkotóan új Auditions funkcióval a felhasználó azonnal átválthat egy klipgyűjtemény egyik tagjáról a másikra, így azonnali összehasonlítást végezhet köztük.

Az automatikus tartalomelemzési funkció importáláskor megvizsgálja az adathordozót és hasznos információkkal jelöli meg az ott talált tartalmat. Ezután a Final Cut Pro X ezeket az adatcímkéket felhasználva dinamikusan csoportosítja a klipeket Smart Collection gyűjteményekbe, így a keresett klipek mindig gyorsan megtalálhatók például aszerint, hogy közeli, félközeli vagy nagytotál felvételek, vagy éppen adathordozójuk vagy szereplőik száma szerint. A klipeken belül kisebb részletek is megcímkézhetők tartományalapú kulcsszavakkal, amelyeket azután egyéni keresési feltételként lehet használni az adathordozón.

Az alapoktól újratervezett Final Cut Pro X alkalmazás, a 64 bites architektúrának köszönhetően teljes mértékben kihasználja a legújabb Mac hardvereket és szoftvereket, melynek köszönhetően akár a 4K felbontású videók is hosszas várakozások nélkül, zökkenőmentesen szerkeszthetők. A Final Cut Pro X a többszálas processzortechnológia és a számítógép videokártyájának grafikus processzora révén szédítő sebességgel végzi a háttérben futó feldolgozást és kiváló lejátszási teljesítményt nyújt. Mindezek mellett egy ColorSync-alapú színfeldolgozó pipeline gondoskodik arról, hogy a felvételek színei az importálástól a kimenet elkészültéig változatlanok maradjanak.

A Final Cut Pro X továbbá hatékony hangszerkesztő és színkorrekciós eszközöket is tartalmaz, és működése két további alkalmazással, a professzionális animációkészítő Motion 5 és a fejlett médiakódolást biztosító Compressor 4 programokkal tehető még teljesebbé. E két alkalmazás egyenként 39,99 eurós áron vásárolható meg a Mac App Store áruházban.

Árak és elérhetőség
A Final Cut Pro X már megvásárolható 239,99 euróért a Mac App Store áruházban. A Motion 5 és a Compressor 4 alkalmazás is elérhető már a Mac App Store áruházban, egyenként 39,99 euróért. A rendszerkövetelmények teljes listája és a Final Cut Pro X alkalmazással kapcsolatos további információk a www.apple.com/finalcutpro weboldalon találhatók.

Az Apple tervezi a Mac számítógépeket, a világ legjobb személyi számítógépeit Emellett a vállalat nevéhez fűződik az OS X operációs rendszer, az iLife és az iWork programcsomag, illetve számos professzionális alkalmazás. Az Apple a digitális média forradalmasításában ugyanilyen vezető szerepet tölt be az iPod médialejátszókkal és az iTunes online áruházzal. A vállalat újabb forradalmi termékével, az iPhone telefonnal és a hozzá kapcsolódó App Store áruházzal alkotta újjá a mobiltelefont, nemrég bemutatott iPad 2 készüléke pedig meghatározó szerepet játszik a mobilmédia és a számítástechnikai eszközök jövőbeli fejlődésében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin